В четвъртък трейдърите запазиха курса на еврото към силно завръщане, тъй като перспективите за предпазливост на Европейската централна банка след очакваното второ понижение на лихвения процент през септември изместиха тревогата за френската политика от пътя на валутата.

След като световните пазари се настроиха за бързо намаляване на лихвените проценти в САЩ, ЕЦБ сигнализира за повишена загриженост относно нестабилната инфлация, което спомогна за поддържането на възходяща тенденция за валутата на еврозоната. Тя е близо до четиримесечен връх, след като през юни беше разтърсена от сътресенията във френското правителство.

ЕЦБ остави депозитната си лихва непроменена на 3,75%, след като я понижи от 4% през юни за първи път от пет години, а президентът Кристин Лагард подчерта, че не се ангажира с конкретна траектория на лихвите. За разлика от нея, в понеделник ръководителят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че се чувства по-уверен, че инфлацията в САЩ наистина е умерена.

Това помогна, поне временно, за укрепване на еврото, като до момента този месец валутата нарасна с над 2% спрямо долара след спад от около 1% през юни. В четвъртък еврото се търгуваше на нива от около 1,093 долара, с лек спад за деня, но продължава да върви към най-големия си месечен скок от ноември насам.

„Екстремните сценарии около френския политически риск намаляват, а пазарите са убедени, че Фед скоро ще намали лихвите и започнахме да наблюдаваме омекотяване на долара спрямо повечето валути“, коментира пред Reuters макростратегът на Lombard Odier Бил Пападакис.

През този месец обаче еврото се понижи спрямо швейцарския франк и стерлинга, а инвеститорите предупредиха, че то може да се окаже не толкова добър залог, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември. Републиканецът предложи вносни мита, които могат да навредят на икономиката на еврозоната, да съживят инфлацията в САЩ и да доведат до повишаване на лихвените проценти зад океана, както и на долара.

„Очакваме диференциалът между лихвените проценти в еврозоната и САЩ да се свие, което би трябвало да доведе до известно поевтиняване на долара“, казва, от своя страна, Амели Дерамбур, портфолио мениджър на многоасетни фондове в Amundi. „Пазарите обаче разглеждат победата на Тръмп като благоприятно за долара събитие и затова до изборите обезценяването ще бъде ограничено.“

Завръщането на еврото

Паричните пазари оценяват повече от две намаления на лихвените проценти от Фед до края на годината и малко под две за ЕЦБ.

През по-голямата част от изминалата година доларът се издигаше над повечето си конкуренти, но с отслабването на подкрепата за лихвените проценти короната му започва да се смъква. Индексът, който измерва курса на долара спрямо основните му конкуренти, е с 2% по-нисък през юли досега.

Междувременно еврото се възстанови от спада през юни, когато достигна двумесечно дъно спрямо американската валута, тъй като предсрочните парламентарни избори на френския президент Еманюел Макрон създадоха политическа нестабилност в сърцето на еврозоната и извадиха на преден план дълбокия бюджетен дефицит на Франция. Перспективата членовете на еврозоната да се борят за извънредна фискална ситуация във Франция през юни съживи спомените за минали кризи с държавния дълг в еврозоната, които доближиха проекта за обща валута до ръба на колапса.

Този страх отслабва, като допълнителната доходност, която трейдърите изискват, за да държат френски 10-годишни облигации в сравнение с германските им еквиваленти, сега е около 65 базисни точки, след като за кратко през юни се повиши до 14-годишен връх от 85.

„Нашето мнение е, че ЕЦБ ще намали лихвите през септември и отново през четвъртото тримесечие, но те са в цикъл на бавно намаляване“, казва Дейвид Зан, ръководител на отдела за европейски фиксиран доход във Franklin Templeton.

Рискове от забавяне

В четвъртък Лагард намекна, че е загрижена за растежа на еврозоната в контекста на потенциалните глобални търговски войни.

„Обещанието на Тръмп да повиши вносните мита представлява сериозен риск за ориентираната към износа икономика на валутния блок“, предупреждава Бенджамин Мелман, главен информационен директор на Edmond de Rothschild Asset Management. „Китай е на преден план, защото това има по-голямо политическо въздействие, но Европа също може да бъде лесна мишена“.

Мелман, който очаква депозитната лихва на ЕЦБ да бъде не по-висока от 2,5% до края на 2025 г., е положително настроен към краткосрочните държавни облигации, които се възползват от очакванията за намаляване на лихвите.

Константин Вейт, портфолио мениджър в облигационния фонд PIMCO, обаче не вижда големи движения на еврото спрямо долара оттук нататък.