Общата инфлация в еврозоната неочаквано се е повишила до 2,6% през юли, въпреки че ръстът на цените в сектора на услугите леко се е забавил.

Това съобщиха от Евростат, статистическата агенция на Европейския съюз, цитирани от CNBC.

През юни инфлацията достигна 2,5%, което отчете леко понижение в сравнение с 2,6% през май.

Икономистите, анкетирани от Reuters, очакваха основният показател за юли да остане непроменен в сравнение с този за юни - 2,5%.

Графика: Eurostat

Базисната инфлация, която изключва по-волатилните цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, достигна 2,9% през юли, при оценка на Reuters от 2,8%. Цифрата се сравнява с основната инфлация от 2,9% през юни.

Широко следената инфлация в сектора на услугите достига 4% през юли, което е спад спрямо 4,1% през юни.

Хармонизираната инфлация също бележи повишение в няколко ключови държави от еврозоната, включително във водещите икономики Германия и Франция. И в двете държави инфлацията беше 2,5% през юни, а през юли се повишава до 2,6%.

Поскъпването на енергийните продукти се ускорява до 1,3% при 0,2 на сто през юни. И при промишлените стоки се очаква ускоряване на повишаването на цените, но с много по-бавен темп (0,8% при 0,7% през юни), сочат още данните на Евростат, цитирани от БТА.

Според предварителните данни, най-високата годишна инфлация, отчитаща Индекса на хармонизираните потребителски цени (HICP), сред страните от валутния съюз през юли се очаква в Белгия (5,5%), следвана от Нидерландия и Естония (по 3,5%). Най-ниска инфлация е прогнозирана за Финландия (0,6%) и Латвия (0,8%).

Данните на Евростат идват само ден след публикуването на данните за Брутния вътрешен продукт на еврозоната през второто тримесечие, който според статистическата служба на ЕС е нараснал с 0,3% през второто тримесечие.

Това е над очакванията на икономистите, анкетирани от Reuters за ръст от 0,2% и се случва въпреки че най-голямата икономика в еврозоната – Германия, отчитаспад от 0,1%.

Сега инвеститорите ще преценят как новите данни ще се отразят на траекторията на Европейската централна банка за евентуално бъдещо намаляване на лихвените проценти.

На заседанието си по-рано този месец ЕЦБ ги запази на стабилно равнище, след като намалението през юни, първото за последните пет години. Тогава финансовата институция остави отворена възможността за още едно понижение през септември, допълва CNBC.

Управителният съвет на ЕЦБ заяви, че при вземането на решения ще продължи да отчита динамиката и перспективите на инфлацията, както и силата на трансмисията на паричната политика.

Финансистите подчертаха, че „не се ангажират предварително с конкретна траектория на лихвените проценти“.

Пазарните реакции бяха приглушени малко след публикуването на данните, допълва Euronews.

Еврото остана стабилно на ниво 1,0820-1,0830 спрямо долара в навечерието на днешното заседание на Фед. Председателят Джером Пауъл ще говори в 20:30 ч. централноевропейско време.

Еврото се понижи с 1,2% спрямо японската йена, след като Японската централна банка повиши лихвените проценти и намали програмата си за закупуване на облигации.

Акциите леко намалиха печалбите от сесията. Euro STOXX 50, който в сряда отвори с 1,2% по-високо, към 11:30 ч. се повиши с 0,8%. ASML Holding бе с най-голям ръст от над 5%, следван от Danone и Airbus, съответно с 3,8% и 3,6%. Основният изоставащ фактор беше Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, въпреки че отчете по-високи от очакваното печалби и приходи през последното тримесечие. Германският DAX се повиши с 0,4%, а френският CAC 40 се представи по-добре, като нарасна с 1,3%. Испанският IBEX 35 спадна с 1,3%, докато италианският FTSE Mib се повиши с 0,2%.