Растежът на бизнес активността в еврозоната се е забавил този месец, тъй като слабото разширяване на доминиращата в блока индустрия на услугите не е успяло да компенсира по-дълбокия спад сред производителите.

Предварителният съставен индекс на мениджърите по поръчките на HCOB, съставен от S&P Global, спадна до 50,1 този месец от 50,9 през юни, едва над границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

Съставният индекс на бъдещото производство регистрира шестмесечно дъно от 60,0 пункта спрямо 60,8 пункта през юни, което показва, че бизнес мениджърите не очакват скорошен обрат.

Индексът PMI, обхващащ сектора на услугите, се понижи този месец от 52,8 до 51,9 при прогноза на анкетираните за повишение до 53,0.

Компаниите от сектора на услугите се сблъскаха с по-рязко нарастване на производствените разходи през този месец, но повишиха цените, които начисляваха, с по-плитък темп. Това може да бъде приветствано от политиците в Европейската централна банка, които миналата седмица оставиха лихвените проценти в сила, след като ги понижиха през юни.

Тъй като търсенето спада с най-бързия си темп през тази година, фабриките намалиха броя на служителите с най-силния темп от декември насам. Индексът на заетостта спадна от 47,5 на 46,8.

Частният сектор на Германия неочаквано се свива през юли, тъй като производствената криза в страната също се задълбочава.

През цялото второ тримесечие индексът на мениджърите по поръчките сочеше експанзия в най-голямата европейска икономика, а анализаторите очакваха инерцията постепенно да се подобри. Това засилва сигналите, че възстановяването след месеците на стагнация ще се окаже по-трудно от предвиденото.

"Това изглежда като сериозен проблем", казва пред Bloomberg Сирус де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка. "Слабостта в производствения сектор изглежда е трайна, като потенциално възстановяване не се очаква поне до есента на тази година."

Ключовият промишлен сектор също така стимулира по-нататъшното отслабване на пазара на труда. Макар че услугите продължиха да растат, темпът на експанзия в тях намалява, а компаниите започнаха да съкращават персонал след шестмесечен период на стабилно създаване на работни места.

Тази седмица Bundesbank предупреди, че растежът през второто тримесечие вероятно ще бъде по-слаб от очакваното след разочароващите данни за промишлеността. Тя все пак заяви, че през трите месеца до септември инерцията би трябвало да се повиши благодарение на по-силното частно потребление.

Де ла Рубиа обвинява "нарастващата загуба на глобален пазарен дял на германските производители на автомобили и машини от конкурентите в Китай", както и широко омаловажаваните структурни проблеми като недостиг на персонал, липса на инвестиции и високи цени на енергията.

Икономиката на Франция се представя по-добре, като се доближава до стабилизиране след свиването си през предходните два месеца. Въпреки това се наблюдаваха значителни различия. Компаниите от сектора на услугите са стимулирани от Олимпийските игри, които стартираха тази седмица, докато фабричното производство спада.

Трейдърите увеличиха залозите за облекчаване на паричната политика на ЕЦБ, оценявайки намаленията с 48 базисни точки до края на 2024 г. спрямо 47 преди данните. Еврото спадна с 0,2% до сесийно дъно от $1,08, докато германските облигации продължиха ралито, като двугодишната им доходност се понижи с четири пункта до 2,7%.

Пазарите следят отблизо PMI, тъй като се появява в началото на месеца и разкрива тенденциите и повратните моменти в икономиката.