Разрешителните за строеж на апартаменти в Германия са намалели със 17 процента през април спрямо същия месец година по-рано, показват най-новите данни, публикувани днес от федералната статистическа служба "Дестатис", предава БТА. Това подчертава продължаващия спад в търсенето в сектора на строителство и недвижимите имоти в страната, предадоха ДПА и Ройтерс.

Новите разрешителни за строеж на апартаменти през април възлизат на 14 300, което е 17-процентово намаление в сравнение с броя им през същия месец на 2023 г.

Ако към това число се включат преустройствата на апартаменти, разрешителните за строеж са били 17 600, което също отговаря на годишен спад със 17 процента.

В рамките на две години - спрямо април 2022 г., новите германски разрешителни за строеж са намалели с близо 44 процента, разкриват още данните.

Броят на разрешителните за строеж е важен показател за бъдещото строителство. Строителните проекти са поскъпнали много през последните две години поради рязкото покачване на лихвите по кредитите и по-високите строителни разходи.

Броят на разрешителните за строеж намалява от месеци. Местни асоциации призовават за повече държавни субсидии с оглед на недостига на жилища, особено в столицата.

"Дестатис" съобщи още, че германските властите са дали зелена светлина за 57 100 новопостроени апартамента между януари и април - или почти една четвърт по-малко (23,7 процента), отколкото през същия период преди година.

Броят на разрешителните за строеж на еднофамилни къщи спада особено рязко през първите четири месеца - с 32,5 процента до 12 300. Разрешителните за строеж на жилищни блокове бележат спад с 20,2 процента до 38 500 апартамента.