С 2,4% се е повишила инфлацията в Германия през май на годишна база.

Това сочат публикуваните днес данни на Федералната статистическа служба, цитирани от Euronews.

Цифрите съответстват на очакванията на анализаторите, като това е първото повишение от пет месеца и лек ръст нагоре спрямо тригодишното дъно от 2,2%, отчетено през март и април.

Повишението на инфлацията се дължи главно на нарастването на разходите за услуги, които достигнаха 3,9% през май, в сравнение с 3,4% през април. Разходите за храна също са се увеличили с 0,6% спрямо предходния месец и с 0,5% през април.

Цените на стоките обаче отбелязват забавяне, като се повишават с 1% през май спрямо 1,2% през предходния месец, а цените на енергията спадат още повече - -1,1% спрямо -1,2%.

Това се случва въпреки скорошното прекратяване на някои германски субсидии и ограничения в цените на енергията, както и въвеждането на повишена цена на въглеродните емисии в началото на годината. През април Германия прекрати и временната отстъпка от ДДС за централно отопление и газ.

На годишна база базисната инфлация, която не отчита цените на енергията и храните поради присъщата им колебливост, достигна 3% през май. Месечната инфлация за май е 0,1%, което е петмесечно дъно и съответства на пазарните прогнози. За разлика от това през април тя беше 0,5%.

"Инфлацията отново леко се повиши, главно поради продължаващото нарастване на цените на услугите. За разлика от тях цените на енергията и храните от началото на годината оказват потискащо въздействие върху общата инфлация.", заяви Рут Бранд, председател на Федералната статистическа служба.

Германската икономика изпитва затруднения поради по-високата инфлация, по-високите лихвени проценти и икономическата несигурност, което води до влошаване на потребителските нагласи.

Въпреки това, когато инфлацията започна да спада, както потребителите, така и предприятията видяха признаци на оптимизъм, сочещи към възстановяване. Макар и в съответствие с прогнозите на анализаторите, данните за май могат да доведат до засилване на опасенията за отстъпление на икономиката.

На този фон, Европейската централна банка (ЕЦБ) намали лихвените проценти от рекордно високите 4% на 3,75% на заседанието си през юни. Тъй като в Германия все още се наблюдава ръст на инфлацията, ходът на ЕЦБ може да предизвика опасения за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти.

Досега ЕЦБ се въздържаше да говори за бъдещите си планове. Председателят на банката Кристин Лагард заяви: "Ще поддържаме достатъчно рестриктивни лихвени проценти толкова дълго, колкото е необходимо. Не се ангажираме с конкретна траектория.", припомня Euronews.