Инфлацията в Обединеното кралство се е повишила до 2,2% през юли - малко под очакванията, но връщайки се над целта на Английската централна банка от 2%, сочат данни на Службата за национална статистика от сряда. Икономисти, анкетирани от Reuters, очакваха основният индекс на потребителските цени (CPI) да достигне 2,3%.

През май и юни общата инфлация е била 2%, което съответства на целевия показател на Английската централна банка. Националната статистическа служба отдаде увеличението на жилищните и битовите услуги, като заяви, че цените на газа и електроенергията са спаднали с по-малко, отколкото година по-рано.

Т. нар. основен индекс на потребителските цени - който изключва цените на храните, енергията, алкохола и тютюневите изделия - достига 3,3% през юли, което е спад спрямо 3,5% през предходния месец, съобщи още статистическата служба.

Същевременно инфлацията в сектора на услугите, която се следи отблизо от Английската централна банка, се понижава до 5,2% през юли в сравнение с 5,7% през юни.

Новините за инфлацията идват, след като публикувани във вторник данни показаха, че средната заплата на Острова без бонусите се е увеличила с 5,4% на годишна база между април и юни, отбелязвайки най-ниския темп на растеж от две години насам. Равнището на безработица се е понижило до 4,2% за периода, в сравнение с 4,4% от март до май.

Наскоро Английската централна банка понижи лихвените проценти за първи път от повече от четири години, с което основният лихвен процент достигна 5%. Преди това той беше на 16-годишен връх от 5,25% от август 2023 г. насам.

В своя доклад за паричната политика, също публикуван в началото на месеца, Английската централна банка заяви, че очаква индексът на потребителските цени отново да се повиши през втората половина на 2024 г. Остава несигурността относно това кога тя ще намали отново лихвите и дали изобщо ще има ново намаление през тази година. Комитетът по паричната политика на трезора ще заседава още три пъти през 2024 г.

След публикуването на данните за инфлацията в сряда пазарите оцениха на около 55% вероятността банката да запази лихвите непроменени през септември, докато шансовете за намаление през следващия месец леко се повишиха, изчисляват от LSEG. Същевременно очакванията за орязване на лихвите през ноември се повишиха до над 90%.

Британците искат обратно в ЕС

Междувременно, според национално проучване, цитирано от POLITICO, британците биха гласували с голяма разлика за повторно присъединяване към Европейския съюз, ако се проведе нов референдум.

Допитването на YouGov, проведено повече от осем години след вота за Брекзит в Обединеното кралство, показва, че обществената подкрепа за присъединяване към ЕС при хипотетичен нов референдум е 59%, а 41% са против.

Проучването установява и силна обществена подкрепа за по-тесни връзки между Обединеното кралство и ЕС - но ясно показва, че избирателите не вярват, че новоизбраното лейбъристко правителство има мандат да се опита да се присъедини отново към блока на едро.

Киър Стармър подчерта, че лейбъристите няма да се опитват да се присъединят отново към блока, към неговия единен пазар или митнически съюз по време на премиерството му. Според 61-годишния министър-председател подобно присъединяване няма да се случи в рамките на неговия живот.

YouGov установява също така, че мнозинството от избирателите (51%) смятат, че съкрушителната изборна победа на лейбъристите не дава на Стармър мандат за повторно присъединяване към ЕС - в сравнение с една пета (21%), според които това е така. Но повечето гласоподаватели подкрепят по-близки отношения с ЕС. Почти половината (45%) от британците смятат, че Стармър има мандат да се стреми към това, докато 21% са на мнение, че това не е така. Гласувалите през 2016 г. за Брекзит са с равен брой гласове - 36% за и 36% против това той да настоява за по-тесни връзки.

В предизборния манифест на лейбъристите се обещаваше да се възстановят търговските и инвестиционните отношения на Обединеното кралство с ЕС и да се търси пакт за сигурност. Първото задгранично пътуване на Дейвид Лами като външен министър беше до Германия, Полша и Швеция, за да се опита да даде знак за възстановяване на отношенията след напрегнатия период на управление на консерваторите.