Привличането на главен изпълнителен директор от друга компания, който да осъществи промяна във вашата, е доста скъпо начинание.

По всичко личи, че Starbucks е успяла, след като обяви, че ще предложи на новия главен изпълнителен директор Брайън Никол общо възнаграждение от около 113 млн. долара.

То включва 10 млн. долара встъпителен бонус, 75 млн. долара безвъзмездна помощ за акции и от фискалната 2025 г. безвъзмездна помощ, която може да бъде на стойност 23 млн. долара годишно.

Това е в допълнение към годишната му заплата от 1,6 млн. долара и годишния паричен бонус, който може да варира от 3,6 млн. до 7,2 млн. долара в зависимост от резултатите, пише Fortune.

Освен това, от главния изпълнителен директор няма да се изисква да се премести в централата на компанията в Сиатъл, въпреки че се е съгласил да пътува, ако е необходимо. Докато получи постоянно жилище в Сиатъл, Starbucks се съгласява да покрива разходите му за времено настаняване и разбира се, личен шофьор.

Световната верига също така е поела ангажимент да създаде малък офис в Нюпорт Бийч, Калифорния, където е Никол, за своя сметка. Новият шеф ще може да използва и самолета на компанията, за да пътува между дома си и централата, а основният му офис ще е в Сиатъл.

В допълнение към привилегията от до 250 000 долара за лични пътувания с корпоративния самолет, той ще получи достъп до програмата за подготовка на ръководители на Starbucks. Въпреки това, както е обичайната практика в компанията, все още ще му бъде забранено да търгува с фючърси върху кафе и млечни продукти.

„Брайън Никол се е доказал като един от най-ефективните лидери в нашата индустрия, генерирайки значителна финансова възвръщаемост в продължение на години“, заяви говорител на Starbucks пред Fortune.

„Възнаграждението му в Starbucks е пряко обвързано с резултатите на компанията и общия успех на всички наши заинтересовани страни. Убедени сме в способността му да осигури дългосрочна и устойчива стойност за нашите партньори, клиенти и акционери.“

Брайън Никол заменя напускащия главен изпълнителен директор Лаксман Нарасимхан, който ръководеше веригата в продължение на 17 месеца и наблюдаваше спад на цената на акциите от 23,9%. Това доведе до разочароващ спад на пазарната капитализация от 32 млрд. долара.

Голяма част от възнаграждението на Никол от Starbucks е предназначено да замени заплатата, която той оставя в Chipotle - империята от ресторанти с бурито, която ръководеше през последните шест години. В нея той постигна ръст на цената на акциите от 800% и увеличи печалбите почти седем пъти.

Ето защо Управителният съвет на кафе гиганта се надява, че ще успее да постигне същия растеж и в изпитващата затруднения верига.

През пандемията Starbucks се насочи към дистанционна работа за служителите в офиса. Три години по-късно основателят Хауърд Шулц помоли тези, които се намират на разстояние от работното място, да започнат да идват на работа минимум три дни в седмицата. По това време той заяви, че дистанционната работа има „непредвидени последици“ и че компанията може да изгуби изкуството на сътрудничеството и връзката със своята обща мисия.