Историята отдавна е доказала правилото, че главният изпълнителен директор (CEO) има решаваща роля за успеха на дадена компания.

Някои от тези лидери прекарват цели десетилетия в една и съща компания, изкачвайки се бавно и уверено по корпоративната стълбица.

И докато едни компании ценят своите дългогодишни служители на висши длъжности, други се стремят да привлекат нови свежи таланти извън кръговете на ръководствата си.

Ново проучване на BusinessFinancing.co.uk разглежда професионалните биографии на 100 000 изпълнителни директори от цял свят, за да установи в кои градове и държави най-дългогодишни хора на тези постове.

Солун влиза на първо място при европейските градове

Солун в Гърция се класира на първо място със средна продължителност на мандата на изпълнителния директор от 9,5 години, отбелязва Euronews.

След като се отърсиха от дълговата криза, последвала световната финансова криза от 2007 и 2008 г., гръцките градове изглежда процъфтяват.

Солун е разрастващ се европейски център в областта на технологиите, науките и предприемачеството, който се конкурира с градове като Лисабон. Ето защо той привлича както инвеститори, така и компании.

Компанията за електронна търговия с мебели Pakketo, компанията за устойчив добив EcoResources и Web3 са сред най-популярните стартъпи в Солун.

Световни гиганти като Google, Amazon и Microsoft също са инвестирали значително под формата на регионални центрове за облачни услуги и други съоръжения.

Португалия е предпочитана сред бизнеса

Брага в Португалия е на трето място, като средната продължителност на управлението на един изпълнителен директор е 9,2 години.

През последните няколко години градът се превърна в ключов технологичен и предприемачески център за Северна Португалия, както и за компании, които искат да избягат от по-натоварената столица Лисабон.

В проучването на Европейската комисия "Качество на живот в европейските градове до 2023 г." 98% от анкетираните са съгласни, че Брага е добро място за живеене. През последните години привлича и все повече туристи, а пазарът на недвижими имоти също е стабилен.

Германия, Обединеното кралство и Италия ценят дългосрочно пребиваващите

На пето място е германският град Кемниц, където изпълнителните директори обикновено остават на ръководния пост 8,7 години.

Херефорд в Обединеното кралство заема шесто място, като изпълнителните директори се задържат на поста си средно 8,6 години.

Саутхенд-он-Сий и Стърлинг, също в Обединеното кралство, заемат съответно 11-о и 18-о място със среден стаж на изпълнителните директори 7,5 години и 7,3 години.

Други градове в Обединеното кралство с относително дълъг стаж на изпълнителните директори са Портсмут, Брадфорд и Нюпорт. Уулвърхемптън и Съндърланд.

Според Investors' Chronicle 70% от настоящите главни изпълнителни директори на компаниите от британския индекс FTSE 100 са били наети отвътре.

Някои от британските компании с най-дългогодишни главни изпълнителни директори са Next, където Саймън Уолфсън е начело от август 2001 г. и Ocado, където Тим Щайнер е главен изпълнителен директор от януари 2002 г.

Във Флоренция, Италия, която е на 20-то място, средната продължителност на мандата на главния изпълнителен директор е 7,1 години.

Според проучването извън Европа държавите с най-дългогодишни главни изпълнителни директори са Ливан със среден стаж на главния изпълнителен директор от 8,5 години, Туркменистан със среден стаж 7,9 години и Китай, чиито главни изпълнителни директори имат среден стаж от 6,8 години.

Какво прави един главен изпълнителен директор успешен

Успешният главен изпълнителен директор трябва да има силна, ясна и постижима визия и стратегия за компанията, с измерими цели.

Той трябва да балансира между рентабилността и интересите на акционерите и намирането на устойчив начин за поддържане на културата и ценностите на компанията.

Според Лора Албер, най-дългогодишната жена главен изпълнителен директор в класацията Fortune 500, друг ключ към успеха е да бъдеш фокусиран в момента. Тя е главен изпълнителен директор на Williams-Sonoma от май 2010 г.

По време на срещата на върха на най-влиятелните жени в класацията на Fortune през 2023 г. тя заяви: "Ако сте супер присъстващи в това, което правите, тогава не мислите винаги за следващото нещо. Ако давате всичко от себе си, хората забелязват това и се свързват по-добре с вас, а вие постигате повече. Аз просто се опитвам да остана напълно потопена в това, което правя, а то е Williams-Sonoma."

Тъй като глобалната икономическа ситуация става все по-предизвикателна и конкурентна, изискванията към изпълнителните директори се увеличават. Поради това те трябва да се грижат за себе си, за да избегнат прегарянето и стреса, допълва Euronews.

Кристин Ейсуъд, главен изпълнителен директор на Dunkin' Donuts отбелязва:

"Съсредоточаването върху себе си беше много важно, защото ми позволи да направя крачка назад и да се върна по-силна. Като главни изпълнителни директори трябва да приемем, че и ние сме хора, и първо трябва да се уверим, че сме добре, тъй като в противен случай не можем да помогнем на никого.

Нещо, което често забравяме при справянето с кризата, е, че физическото и психическото благополучие на вас и вашите екипи е това, което в крайна сметка ще помогне на бизнеса да премине през кризата."

Избор отвътре

Вътрешното наемане също може да има значение колко успешни могат да бъдат изпълнителните директори. Вътрешните кандидати обикновено са прекарали няколко години в компанията и знаят какво представлява тя.

Според доклад на списание CEOworld от март, Франция има най-висок процент на вътрешно повишени изпълнителни директори - 79%, следвана от САЩ - 77%, Мексико - 75%, Канада - 73% и Южна Африка - 70%.

Други европейски държави, в които също се наблюдава относително висок процент на вътрешно повишение са Норвегия, Швейцария, Ирландия, Дания и Белгия.

Да знаеш кога да слезеш от върха

След години усилена работа и успехи, всеки може да се изкуши да останете начело на компанията още няколко години.

Въпреки това познаването на правилния момент за оттегляне и наличието на солиден план за приемственост са от съществено значение за успеха и силното наследство на един главен изпълнителен директор.

Дейвид Фубини, бивш старши директор в McKinsey и старши преподавател в Harvard Business School, казва:

"Хората винаги имат чувството, че имат още едно действие пред себе си. Това е малко като скиор, който прекосява поле от мъгли и продължава да си повтаря: "Ще се обърна на следващия, или на следващия, или на следващия, или на следващия, и преди да се усетите, сте в гората. В действителност малко хора са безумно успешни за продължителен период от време.

Така че, вие целите да намерите точката на пречупване и да напуснете, докато сте на върха, а не след нея – повечето хора пропускат това. Наследството се увеличава, ако си тръгнете, когато хората искат повече от вас."