По всичко изглежда, че сред населението в трудоспособна възраст има епидемия от заболявания.

Службата за национална статистика на Великобритания например предупреди за броя хора, изхвърлени от пазара на труда поради влошено здраве, а по-рано правителството заяви, че иска да промени начина, по който ги подпомага и да се бори с т.нар. култура на "болничните листове".

Изследване на Здравната фондация показва, че има толкова работещи възраст между 16 и 64 години, чието здраве ограничава възможностите им, колкото са и хората, които не работят поради влошено здраве, пише BBC.

Според оценките на организацията, почти една пета от населението в трудоспособна възраст в Обединеното кралство страда от това ограничаващо работата състояние.

Всъщност, мозъчният тръст смята, че проблемът е толкова сериозен, че застрашава икономическия потенциал на страната.

Защо обаче хората в трудоспособна възраст са толкова болни?

Кристофър Рокс, който ръководи работата на Здравната фондация обяснява, че това е "сложна" картина. Според него, макар след пандемията да се обръща голямо внимание на проблема, тенденцията се развива поне от последното десетилетие.

"Финансовата криза от 2008 г. оказа голямо въздействие върху обществото - станахме свидетели на икономически спад и съкращения на публичните разходи. Това се отрази на здравето на хората по много начини. Пандемията и последвалата я криза на издръжката на живота изостриха тенденциите, но признаците бяха налице още преди това.

Достъпът до здравни грижи стана по-труден, докато основните градивни елементи на здравето – като добро жилище и адекватни доходи, са подложени на напрежение", обяснява експертът.

Как точно се е отразило това на хората, зависи от тяхната възраст и от мястото, където живеят. Ново изследване, предупреди, че броят на хората с тежки заболявания ще се увеличи значително, като тези в най-нуждаещите се райони ще страдат най-много.

Според авторите на изследването, има три основни състояния, които причиняват влошаване на здравето: хронична болка, диабет тип 2 и психични проблеми.

Всяко от тях е отражение на различните предизвикателства, пред които е изправена страната, в която живеят хората.

Хронично болни

Хроничната болка е известна като невидимото заболяване, според благотворителната организация Versus Arthritis, тъй като често остава незабелязана. Но тя може да има опустошително въздействие, когато пречи на хората да работят и да общуват, и дори ги лишава от независимост.

Хроничната болка обикновено се отнася до постоянна или повтаряща се болка, която продължава над три месеца. Най-често е резултат от артрит, остеопороза или проблеми в гърба, раменете, врата и ставите, но понякога може да няма очевидна причина. Фактът, че населението застарява – все по-голяма част от трудоспособното население е на 50 и 60 години, е основен фактор за увеличаване на броя на заболелите.

Ситуацията се влошава и от все по-големите трудности, с които се сблъскват хората, за да получат лечение, казва Трейси Лофтис, ръководител на отдела за политика във Versus Arthritis. Списъкът на чакащите в болниците се увеличава последователно през последното десетилетие, тъй като разходите за здравеопазване са свити. "Зад всяка статистика стои човек, който живее с невъобразима болка", добавя тя.

Битката на младото поколение

Психичните заболявания като тревожност и депресия се увеличават във всички възрастови групи, но особено сред младите хора.

Според доклад на фондация Resolution от февруари тази година, те са по-склонни да имат проблеми с психичното здраве, отколкото която и да е друга възрастова група – пълен обрат в сравнение със ситуацията отпреди 20 години, когато вероятността за това е била най-малка.

В доклада се посочва, че повече от една трета от хората между 18 и 24 години съобщават за симптоми на психично заболяване. Тази констатация кара някои да се запитат доколко реална е тази тенденция. Дали младите просто са по-отворени да говорят за своите проблеми с психичното здраве?

Д-р Шари Макдейд от Фондацията за психично здраве обяснява:

"Без съмнение това е фактор за отчетените цифри, но не можем да подценяваме въздействието на последните години. Днешните млади хора бяха малките деца и бебетата на финансовата катастрофа от 2008 г.

Те преживяха сътресенията и пандемията – това, което се случи с блокирането и училищното образование, засегна едно поколение в най-формиращите им години. След това трябваше да се справят с кризата с разходите за живот, като започнаха професионалния си живот с финансов стрес и работеха на некачествени и несигурни работни места.

Знаем, че неблагоприятните събития се натрупват - колкото повече преживявания имаш, толкова по-вероятно е да се бориш с тях."

Не може да се пренебрегва и влиянието на социалните медии, като например тормозът, който мнозина са преживели там и начинът, по който те създават притеснения за физическата външност на потребителите със "силно идеализирания" начин, по който се представя.

Социални лишения

Фактът, че диабет тип 2 е сред трите най-чести причини, е още едно последствие от променящия се характер на обществото – нашите диети и заседналия начин на живот.

Рисковите фактори за диабет тип 2 са много и сложни. Те включват възраст, семейна анамнеза и етническа принадлежност, но наднорменото тегло е основна причина. Близо две трети от възрастните са с наднормено тегло или затлъстяване, което води до ръст на случаите на диабет тип 2.

Социалните лишения са решаващ рисков фактор, като в най-нуждаещите се райони процентът на диабет тип 2 е над два пъти по-висок. Доходите, образованието, жилищните условия и достъпът до здравословна храна са силно свързани с болестта.

В доклада на фондацията се казва, че работодателите също трябва да направят повече, включително да подобрят условията на труд, да подкрепят благосъстоянието на служителите си и да направят разумни корекции за тези, чието здраве ограничава възможностите им за работа.

Опитът на 50-годишния Лий Вон, който работи като управител на развлекателен център в Шефилд, показва как могат да бъдат подкрепени хората със здравословни проблеми.

От десетилетия той се бори с хронична болка. В началото на 20-те му години се налага смяна на тазобедрената става заради артрит. Болката му се засилва от емоционални фактори, когато е стресиран, уморен, разочарован или притеснен.

"През годините се научих да живея и да се справям с болката, но тя може да бъде наистина изтощителна. Налагало ми се е да си взема отпуск. За щастие работодателят ми проявява разбиране. Направиха корекции и сега работя на непълно работно време. Това е много важно – без тази подкрепа щеше да се наложи да напусна работа", допълва той.