Само допреди седмица, малцина извън Холивуд бяха чували за Дейвид Елисън – бивш актьор, любител на авиацията, филмов продуцент и най-вече син на милиардера и основател на Oracle Лари Елисън.

Това обаче се промени буквално за една нощ, след новината, че компанията на 41-годишния предприемач Skydance Media купува за 8 млрд. долара изпитващият затруднения филмов и телевизионен гигант Paramount Global.

Сега Дейвид Елисън вече е медиен магнат и най-новият член на разрастващия се клуб на непо изпълнителните директори, пише Fortune.

Не от днес и вчера - "непотизмът" е от векове

Понятието "непотизъм" съществува още от средата на 17 век, когато папите в Италия предоставят на племенниците си – т.нар. нипоти, високи църковни постове единствено поради семейни връзки.

Дори и сега това е практика, от която светът не може да се отърси.

Напоследък културолозите насочват вниманието си към тенденцията определени наследници да получават незаслужен достъп до огромни богатство и власт, като проследяват бенефициентите на непотизма, т.нар. непо бебета.

Обикновено това са актьори, модели или музиканти, които са се издигнали бързо в кариерата с помощта на родител от бизнеса. Техните таланти – или липсата на такива. са обект на допълнително внимание.

Но непо наследници има навсякъде, включително начело на водещи компании от корпоративния свят.

52-годишният Лаклан Мърдок неотдавна пое ролята на изпълнителен председател и главен изпълнителен директор на корпорация Fox, наследявайки поста от баща си Рупърт. 33-годишният Гас Уенър е изпълнителен директор на Rolling Stone от 2022 г. и управлява медийната компания, която баща му Джан стартира.

Извън медиите, петимата наследници Арно, чийто баща Бернар е най-богатият французин, един от най-богатите хора на планетата и главен изпълнителен директор на могъщата империя за луксозни стоки LVMH, заемат длъжности на главен изпълнителен директор, директор и други ръководни длъжности в холдинговите компании или марки на LVMH.

38-годишният Алекс Сорос не е главен изпълнителен директор на фондация "Отворено общество", но баща му Джордж миналата година предостави председателското си място на сина си.

Ето защо не бива да е странно, че възходът на Дейвид Елисън като главен изпълнителен директор безспорно се дължи и на помощта на баща му – ексцентричният милиардер от Силициевата долина Лари Елисън, който основава Oracle и остава председател на борда на директорите и главен технологичен директор.

По данни на Bloomberg, нетното му състояние възлиза на около 160 млрд. долара, което го прави седмият най-богат човек в света. Технологичният титан инвестира 6 млрд. долара от средствата на семейния си компания в офертата на сина си за Paramount. Съобщава се, че жестът на Лари е дал на Skydance предимство пред конкурентите. (Самата Skydance отказва коментар.)

Как непо изпълнителните директори печелят уважение

За тези лидери спечелване на уважение от изпълнителните екипи и служителите е трудно като ходене по въже, казват експерти пред Fortune.

Непо изпълнителните директори трябва да покажат готовност да слушат и да се учат, без да изглеждат неопитни или неуверени. Освен това, трябва да си приписват заслуги за победите, за да утвърдят собствения си авторитет, без да пренебрегват приноса на членовете на екипа и да отблъскват най-големите таланти.

"Ако постигате добри бизнес резултати, но се възприема, че всички хора около вас са на седмото небе, това не е непременно чудесно", казва Джейн Стивънсън, глобален лидер на практиката за приемственост на управителни съвети и изпълнителни директори в Korn Ferry.

Може би най-важното е, че главните изпълнителни директори трябва да държат егото си под контрол.

"Лидерите трябва да бъдат скромни и да чуват обратната връзка, която е ужасно неудобна за слушане", казва Моше Коен, старши преподавател по мениджмънт в Questrom School of Business към Бостънския университет.

"Ако идвате като помазан наследник, може да не сте толкова отворени за обратна връзка, а другите хора може да не се чувстват комфортно да ви я дават, защото сте детето на основателя." (Или, в случая на Елисън, детето на човека с парите.)

В публичните компании управителните съвети и изпълнителните директори трябва да се справят с необичайно разделение на властта, допълва Стивънсън. Освен ако семейството на главния изпълнителен директор не притежава мажоритарен дял от акциите с право на глас в компанията, той или тя трябва да си сътрудничи и дори да вдъхновява независимите директори, които имат право да сменят лидера.

Предимствата на непо изпълнителния директор

За щастие на служителите на Paramount, изтощени от месеците на драматични сделки, изпълнителните директори от рода на Дейвид Елисън не винаги са лоша новина.

Всъщност те могат да бъдат блестящи и ефективни, казва Стивънсън. Сред живите примери са Абигейл Джонсън, главен изпълнителен директор на Fidelity Investments, и Марк Смукър, наследник и главен изпълнителен директор на Smucker jelly company. Откакто А. Г. Сулцбергер поема поста издател на New York Times от баща си, в медията се наблюдава ера на значителен растеж.

Най-добрите непо главни изпълнителни директори са подготвени да успеят, защото през целия си живот са били неформални ученици в бизнеса на родителите си.

"Ако вашият родител е бил главен изпълнителен директор или основател на компания, сте научили неща, които хората, които не са в центъра на събитията, не виждат никога", казва Коен.

В зависимост от отношенията с родителите си, един изпълнителен директор може да е усвоил нюансирани уроци за преговори, взаимоотношения или формулиране на визията на компанията, добавя той. "Това са неща, за които хората работят наистина усилено, за да ги научат."

Но винаги има опасност дори най-съвестните непо наследници да имат ограничен обхват, добавя Коен. Те знаят как да бъдат изпълнителни директори като родителите си - и това е всичко.

Сред днешните главни изпълнителни директори малцина са прекарали известно време извън семейния бизнес. Изключение прави Дейвид Елисън, който основава Skydance преди 18 години и се отклонява от технологичната вселена на баща си. Компанията му е финансирала няколко филма, включително "Топ Гън": Маверик, но и по-малко успешни продукции.

Лаклан Мърдок също напуска за кратко семейния бизнес, за да управлява собствена компания за медийни инвестиции, след което се връща в империята на баща си.

Добра стратегия е бъдещите непо лидери да потърсят стажове и работа извън семейните компании, за да разширят опита си. Защото в противен случай те имат само един начин за правене на нещата – и той е както го виждат при родителите си, а светът непрекъснато се променя, допълва Коен.