Милиардерът и главен изпълнителен директор на Virgin Group Ричард Брансън разкри, че основната му цел е „перлата в короната“ на бизнес империята му – Virgin Atlantic, да остане в семейството дълго след като той си отиде.

В интервю за лондонския The Times, 73-годишният предприемач посочва, че е един от няколкото застаряващи изпълнителни директори, които планират приемственост като част от прехвърлянето на богатство в размер на няколко трилиона долара, което ще се случи в следващите 30 години.

Като част от това прехвърляне, Брансън иска да завещае авиокомпанията на 42-годишната си дъщеря Холи и 39-годишния си син Сам. „Планирам да запазя компанията в семейството си“, категоричен е той пред изданието.

Virgin Atlantic е 51% собственост на Virgin Group, компанията майка на Брансън, която контролира неговите транспортни и медийни предприятия. Останалите акции са собственост на Delta Airlines.

Холи е главен директор по целите и визията на Virgin Group, а Сам е неформален съветник. През 2019 г. Шай Вайс, дългогодишен служител на Virgin Group, пое поста главен изпълнителен директор на Virgin Atlantic.

През годините въпросът кой ще поеме контрола на многомилиардната корпоративна империя на Брансън бавно се прокрадваше по време на неговите интервюта, отбелязва Fortune.

„Водим сериозни дискусии като семейство за това как компанията може да промени живота на хиляди хора през следващите години и, надявам се, през следващите векове“, заяви той пред BBC през 2023 г.

Virgin Atlantic, която разполага с флот от 41 самолета, донесе рекордни приходи от 3,9 млрд. долара през 2023 г., което доведе до печалба от 447 млн. долара.

Авиокомпанията обаче преодоля няколко турбуленции, преди да се приземи на по-удобно финансово място, включително нуждата от спасяване след пандемията.

Въпреки че разкрива детайли около наследяването на империята, Брансън е станал по-предпазлив по отношение на богатството си, тъй като моментът за пенсионирането му наближава. Наскоро милиардерът постави под въпрос използването на богатството като барометър за успех.

През май в интервю за CNBC 73-годишният предприемач заяви:

„Може би в Америка думата „милиардер“ е признак за успех, но лично мен това ме притеснява“ и добави, че би било тъжно, ако хората живеят само за заплатата си.

„Плащането на сметките в края на годината е важно, но това, което правят предприемачите по цял свят днес – и единствената причина да успяват, е, че променят живота на другите. И това е всичко, което има значение“, убеден е Брансън.

Въпреки това, той със сигурност е забелязал рязкото намаляване на нетното си състояние през последните години, особено ако това означава, че богатството, което оставя за наследниците си, се свива.

Според актуалния списък на богатите на Sunday Times нетното състояние на Брансън миналата година е спаднало до нива, наблюдавани за последен път през 2000 г., като е достигнало 3 млрд. долара.

Стойността на някои от компаниите му, включително Virgin Galactic, рязко е намаляла, както и тази на компаниите, в които е акционер. Като цяло нетното му състояние се е стопило с над половината сума от 2021 г., допълва Fortune.