Ричард Брансън не иска да бъде определян от парите си и намира за „доста обидно“, когато го представят като „милиардер“, а не като съосновател на Virgin Group, казва той пред CNBC Make It.

Причината: Никой не трябва да гледа на нетната си стойност като на крайна мярка за успех и е „много тъжно“, когато правенето на пари е единственият фокус в живота на човек, допълва той.

„Може би в САЩ „милиардер“ е знак за успех, но това ме дразни“, казва още Брансън, който смята, че репутацията, която си създавате, е много по-важна.

Колкото до неговата репутация, тя често се определя от Virgin Group, рисков капитал и холдингова компания, която притежава бизнес в голямо разнообразие от индустрии: от авиокомпании и телекомуникации до космически полети.

Компанията до голяма степен е отговорна за неговото приблизително нетно състояние от 2,5 милиарда долара, според Forbes, но той се възмущава от идеята, че я е създал, за да прави пари.

„Вашата репутация зависи от това дали хората, с които работите, се гордеят с това, което са създали“, казва Брансън. „Плащането на сметките в края на годината е важно, но това, което правят предприемачите по целия свят – и единствената причина да успяват – е, че променят живота на другите хора. И това е всичко, което наистина има значение.“

Брансън казва, че всеки път, когато е стартирал ново начинание - Virgin Atlantic през 1984 г. и Virgin Mobile през 1999 г. - той си е задавал два въпроса:

Ако създам това, може ли то да бъде по-добро от това, което правят всички останали?

Може ли да промени света?

Финансовият успех е цел, но Брансън е категоричен, че парите никога не са били основната мотивираща сила за него.

Първото му успешно бизнес начинание, младежко културно списание, наречено „Student“, има за цел да трансформира старомодните публикации, отбелязва Брансън. То се занимава с културни въпроси като популярна музика и кампания срещу войната във Виетнам.

„Исках списанието да оцелее. И да, исках да имам достатъчно реклама, за да платя на печатниците и производителите на хартия“, казва той. „Но парите със сигурност не бяха мотивацията да управлявам медия.“

В този смисъл най-добрият съвет на Брансън за постигане на успех е следният:

Търсете възможности, които намирате за интересни и вълнуващи. Това е рецепта за по-голямо щастие и успех, отколкото ако мислите само за крайния финансов резултат.

„Имаме само един живот“, казва Брансън. „Прекарваме много време на работа и би било тъжно, ако го правим само срещу заплатите си.“

Брансън не е единственият милиардер, който съветва, че личното удовлетворение не винаги трябва да идва от натрупването на голямо богатство.

„Успехът не е непременно в това колко пари имате“, каза миналата година серийният предприемач и инвеститор Марк Кюбан в подкаста „The Path“ на LinkedIn. „Успехът е просто да си поставиш цел и да можеш да се събуждаш всяка сутрин, чувствайки се наистина добре от това, което си постигнал.“

Кюбан, който е израснал в семейство на сини якички близо до Питсбърг, отдавна смята, че кариерата му е продиктувана повече от желанието да контролира собственото си време, отколкото от някакви финансови стремежи.

„Времето е единственият актив, който никога не можете да си върнете. Никога не можеш наистина да го притежаваш“, каза той по време на конференцията SXSW през март. „Исках да бъда в позиция, в която сам да решавам, да прекарвам времето си така, както желая. Това винаги е бил моят мотивиращ фактор.”