1 февруари 2023 г. Делфин Арно влиза в новия си офис в Париж като президент и главен изпълнителен директор на Christian Dior.

Първородна наследница и единствена дъщеря на Бернар Арно – най-богатият човек във Франция и винаги на челните места в класацията на най-богатите в света, тя се издига в компаниите на баща си, принадлежащи към групата LVMH, като усвоява всички аспекти на модния бизнес.

На 48-години вече държи в ръцете си перлата в короната: първата модна къща, купена от баща ѝ, мястото, където той я води през уикендите като дете, царството на мосю Диор, дизайнера, който преди почти 80 години години променя начина, по който жените мечтаят за живота си.

Името на Диор е неразривно свързано с историята на Франция, а Делфин е първата жена, която поема управлението на модната къща. Година след началото на нейното "царуване", Делфин Арно дава ексклузивно интервю за италианското издание на Vogue в студиото на творческия директор Мария Грация Чиури в Париж.

Ако през 1947 г. Кристиан Диор създава своята проекция за бъдещето на жените, то първите две от тях начело на компанията днес проектират ново такова. Модната къща навлиза в епоха, в която две майки с успешна кариера са в състояние диктуват какво и как да доминира в гардероба на нежния пол.

"Модата трябва да ви помага да се чувствате свободни", казва Мария Грация.

За разлика от по-разговорлата Мария Грация, новата господарка на модната къща е пестелива в изявите си. Всъщност при нея проблемът е именно в това: тя е дружелюбна, но сравнително неконтактна. Кратките ѝ отговори не показват самонадеяност или сдържаност, а скромност като признак на учтивост.

"Някои хора бъркат нейната резервираност с високомерие. Сестра ми е дискретна по природа, а възпитанието, което получихме, подчертава тази особеност. На 25 години това е срамежливост, а на 50 се нарича зрялост", казва брат ѝ Антоан.

Делфин е по-оживена, когато хвали другите, независимо дали става дума за художници, чиито творби притежава, или за продавачка, която работи в бутика от десетилетия.

Нейната привързаност и възхищение към баща ѝ са очевидни, а Сидни Толедано, ментор на Делфин в Dior, подчертава нейния силен харакер.

"Не мислете, че съм имала лесен живот", казва тя загадъчно и признава: "Никога не съм се бунтувала".

Със сигурност, хората от близкото обкръжение никога не са я чували да казва, че би искала да се занимава с нещо друго. По природа Делфин е слушател с безпогрешен инстинкт за разпознаване на таланти.

Ако за Dior е от решаващо значение да продължи да бъде лидер на марката в творческата сфера, Делфин е най-добрият човек, който може да държи кормилото, без да позволява на егото си да доминира.

Подобно на баща си, тя има вроден усет за това, което продава, който само отчасти е узрял благодарение на опита: "Това не е рационално", казва тя. Това е дарба, която е наследила, както самата тя признава: "Ако той види 15 чанти на масата, веднага избира тази, която ще бъде най-търсена".

Getty Images | Бернар Арно, най-богатият човек във Франция и на челните места в световната класация

Дързък в бизнеса, неуморим предприемач и непоколебим родител, Бернар Арно е известен като "вълкът от кашмир".

Преди две години убеди Управителния съвет на LVMH да повиши задължителната пенсионна възраст за главния изпълнителен директор и президента от 75 на 80 години, което му гарантира допълнителни пет години, за да следи отблизо петимата си наследици, подготвяни да поемат бизнеса.

Според изявленията му обаче, в никакъв случай не е предрешено, че именно някой от тях ще го наследи, макар че вероятно така ще стане. Отчасти ще зависи кой наистина иска този пост, определеян от Арно красноречиво като свещеническа длъжност. Веднъж месечно той събира синовете си на 90-минутен работен обяд на последния етаж на централата на LVMH на Авеню Монтен 22. "Той е ангажиран с нас, откакто бяхме малки", казва дъщеря му Делфин. "Винаги е искал да предаде знанията си."

С над 70 луксозни бранда, империята LVMH е, както казва самата Делфин, "водещата компания в Европа". Всъщност, е най-големият конгломерат за луксозни стоки в света. Включва не само модни къщи, но и хотели, винарни, а с фондация "Луи Вюитон" - и музей на изкуството с международен профил.

Значението на Dior в тази империя не е само сантиментално: компанията контролира 41,4% от LVMH. Играе важна роля и по отношение на имиджа: дарила е 200 млн. евро за реставрацията на катедралата Нотр Дам и спонсорира Олимпийските игри в Париж с още 150 милиона. Не е изненадващо, че френските икономисти смятат Бернар Арно за по-могъщ от държавен глава, а на наследяването на империята се гледа като на въпрос от национално значение.

Делфин също играе своята роля в даренията, макар и не толкова забележимо: "Аз съм много ангажирана с образованието", казва тя. "Правя го лично и с конкретни училища, които са в състояние да идентифицират таланти: талантиливи и амбициозни ученици, които нямат пари, за да получат достъп до образование на високо ниво."

Като главен изпълнителен директор на Dior, Делфин е пазител на един мит, част от френската история.

При пристигането си в модната къща преди 7 години Мария Грация Чиури смята, че Dior е просто още една модна марка: с времето разбира, че греши. "В Париж Dior не е марка, а нещо повече, защото е част от историята на града и на французите", обяснява тя.

Семейството, в което Бернар Арно е роден преди 74 години, притежава строителна компания в Рубе, Северна Франция. Родителите му сключват брак през 1947 г., същата година, когато Кристиан Диор пуска на пазара New Look.

По времето, когато се ражда Делфин, Арно е само на 26 години и е женен за първата си съпруга Ан Дюаврин. Делфин и по-малкият ѝ брат Антоан са възпитани по много строги принципи. Арно, от своя страна, помага на децата си с математиката преди вечеря. А "Делфа", както я наричат в семейството, е ученолюбиво дете с талант в математиката, а по-късно се интересува от икономика. Самата тя се описва като лишена от творчески наклонности.

Всъщност децата на Арно са възпитани в съревнование: "Става дума за това да се опиташ да дадеш най-доброто от себе си", обяснява Делфин. "Това е целта: да уважаваме другите, но винаги да се опитваме да направим максималното". Малко изтощително? "Да", признава със смях. "Понякога е изтощително."

Getty Images | Наследиците на Арно от десетилетия се подготвят за властта на най-големия конгломерат за луксозни стоки в света

Има приятни спомени за трите години в Ню Йорк, когато баща ѝ се опитва да открие американски клон на семейната компания за недвижими имоти. "Мисля, че американското училище е по-малко взискателно от френското, така че беше забавно."

Когато се завръща във Франция на 10-годишна възраст, Делфин вече е напълно двуезична. Тогава баща ѝ прави първата си придобивка: компания, включваща Maison Dior. "Той винаги е изпитвал особена привързаност към тази марка", казва Делфин.

"Много рано му хрумна идеята да превърне Dior в най-желаната марка в света, заедно с Vuitton."

Тогавашната компания собственик на Dior е фалирала: "По онова време има пет магазина на Dior", посочва Делфин. "Сега са 245."

Скоро след поглъщането, Арно завежда Делфин в един от бутиците. "Бях впечатлена", спомня си тя. "Беше очарователно да видя всички тези рокли, чанти, шапки…Това те кара да мечтаеш."

Когато Делфин е на 15 години, родителите ѝ се развеждат и баща ѝ се жени за канадската пианистка Елен Мерсие (той свири на класическо пиано и децата му са възпитани да правят същото, въпреки че Делфин отново твърди, че няма талант).

Getty Images | Най-младият от наследниците Арно - Жан, с баща си

От нея Арно има трима сина - Александър, Фредерик и Жан, чийто учител по литература ще бъде не кой да е, а бъдещата първа дама на Франция Бриджит Макрон.

След като е "назначена" да работи като продавачка на парфюми в Dior, Делфин посещава Лондонското училище по икономика и бизнес училището в Лил. На 18-годишна възраст получава първата си чанта Louis Vuitton "Noé".

Въпреки че след завършването си работи няколко години в McKinsey, връзките ѝ със семейния бизнес никога не отслабват. Както казва Толедано, "тя има Dior в кръвта си".

Първата ѝ работа след дипломирането в групата LVMH е при Джон Галиано през 2000 г., когато е на 25 години. Галиано работи за Dior, но също и за едноименната си марка, в стара фабрика в 11-и район и там започва работа с Делфин.

През 2005 г. Делфин се омъжва за Алесандро Валярино Ганча, наследник на италианската винарска империя, и Галиано проектира за нея приказна сватбена рокля, чиято изработка отнема около 1300 часа.

Тържеството за стотици гости, сред които политици, бизнесмени, актьори и модни звезди, се провежда в замъка Château d'Yquem, собственост на Арно. Събитието попада на корицата и заема 22 страници на Paris Match. Бракът продължава пет години.

Делфин все още е далеч от това да застане начело на Dior, когато през 2011 г. Галиано е уволнен заради антисемитски коментари. "Това беше шок", признава тя. "Нещата, които каза, думите, които използва, бяха неприемливи. Бе тежък момент за модната къща. Но в такива случаи се научава най-много."

Няколко години преди Галиано да напусне Dior, Делфин става близка с друг дизайнер – Никола Гескиер. Той работи в Balenciaga, тя е заместник-генерален мениджър на Dior, но играе важна роля в търсенето на таланти.

Гескиер обаче не е готов да се премести. Години по-късно, когато му предлагат поста творчески директор на дамската мода във Vuitton, той първоначално отказва, докато не разбира, че Делфин също се мести там.

"Това беше решаващият фактор за мен", казва дизайнерът и добавя, че тя е променила живота му.

Именно Делфин запознава Гескиер с екипа, с който работи и до днес. Както отбелязва дизайнерът, "тя изгради екипа с мисъл не само за работата, но и за нашето благополучие".

Той не е изненадан, когато преди 10 години Делфин основава наградата LVMH, предназначена за млади дизайнери: "Това разкрива много за нея, начинът, по който мисли за бъдещето".

След неуспеха на първия си брак, Делфин започва да се среща с настоящия си партньор Ксавие Нил.

Getty Images | 8 юни 2024 г. Ксавие Нил и Делфин Арно пристигат в Елисейския дворец за официална държавна вечеря в рамките на посещението на президента на САЩ

Описван като "френския Стив Джобс", той е милиардер в технологичния сектор, основател на телекомуникационната компания, която стои зад френската телефонна компания Free, и съсобственик на Le Monde. Неговият бизнес инкубатор, Station F, е известен като най-големия кампус за стартъпи в света.

Делфин и Ксавие имат две деца: Елиза, на 11 години, и Жозеф, на 7 години (той има още две деца от предишна връзка).

Да бъдеш майка ти помага да започнеш да виждаш нещата в перспектива, отбелязва Делфин. "Всичко става относително."

Семейството живее е резиденция в 16-и район на Париж и са една от двойките, които френските медии обичат да следят отблизо.

Тя често се усмихва, когато го слуша да говори, и обратното.

"Да ги гледаш е полезно за душата. Има хора, които ти дават усещането за топло одеяло, когато са около теб", казва малкото представители от най-близкото им обкръжение.