Камионът на базирания в Ню Йорк мобилен търговец на марихуана Starbuds Flowers е брандиран с лого, което трудно би могло да бъде подминато. Графиката показва жена със заострена корона и дълга вълниста коса, спускаща се над гърдите ѝ, заобиколена от зелен кръг, в който е изписано името на компанията.

В дясната си ръка жената държи нещо, което изглежда като цигара с марихуана, листа от която обрамчват цялата композиция. Логото очевидно е пародия на талисмана на Starbucks, но на кафе гигантът не му е смешно.

На 28 юни Starbucks заведе дело за нарушаване на авторски права и търговска марка срещу Starbuds в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк. В съдебният иск, за който първо съобщи Bloomberg, компанията обвинява оператора на Starbuds, Brandpat, в „умишлено копиране на интелектуалната собственост, разработена от Starbucks“. Според правната документация Starbuds показва логото на пушещата сирена на своя камион, уебсайт и продукти.

Логото на Starbuds има удивителна прилика с по-стара итерация на логото на Starbucks, което включва черно-бяла графика на сирена, обградена от зелен кръг с думите „Starbucks Coffee“ и два малки детайла под формата на звезди. Това лого е използвано за първи път върху продуктите на Starbucks през 1987 г. и става по-широко разпознаваемо в началото на 90-те години. В своята документация до Окръжния съд на САЩ Starbucks излага всички прилики между своята интелектуална собственост и логото на Starbuds в графики, разположени една до друга.

Делото се задълбочава и в името на компанията. „Думата STARBUDS звучи много подобно на STARBUCKS, тъй като и двете са двусрични, започващи със „STAR“, се посочва в жалбата.

Новото съдебно дело е поредното в няколко натоварени седмици за правния екип на Starbucks, който вече е известен с натиска си срещу потенциални нарушители на авторски права.

От 2019 г. Starbucks се бори с базираната в Аляска компания за облекло и кафе Mountains and Mermaids, като в центъра на съдебните спорове е сместа от кафе Siren’s Brew, чийто брандинг включва сирена, отпиваща от чаша на фона на звездно нощно небе. Изглежда, че двете компании са постигнали официално споразумение. На 26 юни Mountains and Mermaids обявиха във Facebook, че „за съжаление ще премахнат изцяло дизайна на Siren’s Brew“.

Остава да видим дали кафе гигантът ще се пребори и с Starbuds. Междувременно, ако мислите да създавате лого, може би стойте далеч от дългокосите сирени.