Изпълнителните директори на най-големите британски компании са получили рекордно високи възнаграждения през миналата година.

Това са изводите от проучването на Центъра за високи възнаграждения – мозъчен тръст, съставил данните.

Средното възнаграждение на изпълнителен директор на компания от индекса FTSE 100 нараства до 4,19 млн. паунда (4,90 млн. евро), което представлява скок от 2,2% на годишна база.

Средната стойност, която отчита много високите и ниските стойности, се е повишила от 4,44 млн. паунда на 4,98 млн. паунда - увеличение с 12,2 % (от 5,19 млн. евро на 5,82 млн. евро), допълва Euronews.

Начело на списъка с възнагражденията е роденият във Франция австралиец Паскал Сорио, който е спечелил 16,85 млн. паунда (19,69 млн. евро) като главен изпълнителен директор на фармацевтичния гигант AstraZeneca.

Вторият най-високоплатен главен изпълнителен директор е Ерик Енгстрьом от RELX с 13,64 млн. паунда (15,94 млн. евро) годишно, следван от Туфан Ергинбилгич от Rolls Royce с 13,61 млн. паунда (15,90 млн. евро).

Привилегия за избрани

Според Центъра за високи заплати увеличението на средното възнаграждение на изпълнителните директори е повлияно главно от малка група компании, които значително са повишили възнагражденията си, а не от големи увеличения в редица компании. Това обяснява голямата разлика между средната стойност на заплатите.

От 54-те компании, които през 2023 г. са платили повече на своите главни изпълнителни директори, трите най-големи процентни увеличения са в Rolls-Royce (255%), Reckitt (192%) и Haleon (151%).

"Макар че е твърде рано да се определи като тенденция, интересно е, че малък брой водещи компании направиха много големи възнаграждения на изпълнителните директори тази година, като се има предвид дебатът за заплащането им", заявиха от Центъра за високи заплати.

За да набират и задържат таланти от световна класа, редица високопоставени личности твърдят, че британските компании трябва да повишат заплатите на изпълнителните директори.

От друга страна, Центърът за високи заплати отбелязва, че "броят на компаниите със седалище в Обединеното кралство, които могат да се считат за значими в световен мащаб, е малък".

Едва една трета от компаниите от FTSE 100 са достатъчно големи, за да се класират в американския индекс S&P 500. Според някои анализатори, нивата на заплащане трябва да отразяват това несъответствие.

Според данни, публикувани от американската Федерация на профсъюзите AFL-CIO по-рано този месец, през 2022 г. главните изпълнителни директори на компаниите от индекса S&P 500 са спечелили средно 16,7 млн. долара (15,30 млн. евро).

Неравенство между работната сила

Центърът за високи възнаграждения очертава практически проблеми, свързани с много високите възнаграждения на изпълнителните директори, а именно:

"Прекомерните разходи за лицата с най-високи доходи затрудняват финансирането на увеличенията на заплатите на по-широката работна сила в Обединеното кралство".

Средното възнаграждение на изпълнителните директори на компаниите от FTSE 100, възлизащо на 4,19 млн. паунда (4,90 млн. евро), е 120 пъти по-високо от средното възнаграждение на работник на пълно работно време в Обединеното кралство през 2023 г.

Същевременно заплатата на Паскал Сорио е 482 пъти по-висока от медианното възнаграждение на работник на пълно работно време в Обединеното кралство.

За да се справи с тези различия, Центърът за високи възнаграждения публикува списък с препоръки към правителството на Обединеното кралство. Една от тях е да се подобри прозрачността на заплащането, като се гарантира, че частни и публични компании оповестяват заплатите на служителите с най-високи доходи.

Аналитичният център отбеляза също така, че работниците трябва да разполагат с лесно достъпна информация за относителната си позиция по отношение на заплащането, което означава, че трябва да знаят как тя се съотнася към доходите на други служители, изпълняващи сходни с техните функции в компанията.