Докато криптопазарът преминава през период на силна турбулентност, белязан от резкия спад на биткойна, големите институционални инвеститори остават спокойни. Далеч от това да се поддадат на паника, финансови гиганти като BlackRock, Fidelity, Grayscale и MicroStrategy дори засилват позициите си в BTC, потвърждавайки вярата си в дългосрочния потенциал на криптовалутите. Тази непоколебима увереност рязко контрастира с по-импулсивната реакция на дребните инвеститори и разкрива фундаментално разминаване в начина, по който се подхожда към присъщата на този пазар волатилност, пише CoinTribune.

Гигантите остават изправени

Последният рязък спад на биткойна не предизвика особена паника сред големите институционални притежатели. BlackRock, Fidelity, Grayscale и MicroStrategy остават непоклатими в своите инвестиции. MicroStrategy, лидер в експозицията на BTC, дори засили притежанията си. Сега компанията разполага с 226 500 BTC, придобити за 8,3 млрд. долара, при средна цена от $36 821 за токен.

BlackRock също участва в тази игра. Гигантът в управлението на активи притежава 342 658 BTC, оценени на над $22,5 млрд. към 31 юли 2024 г. Fidelity, друг стълб на финансовия сектор, се радва на над 150 120 BTC. Поведението на големите финансови играчи рязко контрастира с паниката, наблюдавана сред дребните инвеститори, която наскоро тласна индекса „Страх и алчност“ в зоната на „екстремния страх“ с резултат 26/100.

Тази решително оптимистична нагласа на големите институционални инвеститори пред лицето на последния спад на Биткойн не е случайна, а по-скоро е отражение на внимателно обмислена инвестиционна стратегия. За разлика от дребните инвеститори, които често се ръководят от емоции и страх, тези финансови гиганти често виждат в пазарните корекции по-скоро възможности, отколкото заплахи.

Дългосрочната им визия за Биткойн, който те разглеждат не само като иновативен цифров актив, но и като средство за съхранение на стойност, потенциално толкова солидно, колкото златото, ги кара да укрепват позициите си, вместо да се поддават на паника.

Избирайки да запазят или дори да увеличат инвестициите си въпреки изключителната волатилност, BlackRock, Fidelity, Grayscale и MicroStrategy изпращат силно послание към целия пазар. Те показват, че за тях Биткойн не е просто спекулативен актив, а ключов елемент от бъдещата им инвестиционна стратегия. Тази убеденост в дългосрочния потенциал на криптовалутата рязко контрастира с по-нервната реакция на трейдърите, които често са в капана на краткосрочните колебания.