Следващата иновация при криптовалутите няма да дойде от въвеждането на борсово търгуван фонд Solana. Мениджърите на активи казват, че са по-фокусирани върху други начини, по които инвеститорите могат да диверсифицират портфейлите си с криптовалути.

Пускането на пазара на дългоочаквания Bitcoin ETF през януари беше успешно, но мнозина се чудят какво следва за индустрията. Някои криптоентусиасти спекулират коя монета ще бъде следващата, която ще бъде поставена в ETF обвивка - като мнозина предполагат, че това може да бъде Solana - но мениджърите на активи на Wyoming Blockchain Symposium в Джаксън Хоул казват, че търсенето е свързано с нещо повече от това.

„Докато мислим как да образоваме инвеститорите за тази по-широка екосистема, не става въпрос да го правим токен по токен, а по-скоро как да мислим за изграждането на портфейл и оттам как да създадем експозиции, представляващи различни сектори в тази растяща екосистема“, казва пред CNBC Синтия Ло Бесет, ръководител на управлението на цифрови активи във Fidelity Investments. „Искаме да можем да добавим стойност отвъд индивидуалния достъп само до някои от най-големите криптотокени.“

Активно управлявани продукти

Стив Курц, глобален ръководител на управлението на активи в Galaxy, посочва неотдавнашното партньорство на компанията му с попечителския гигант State Street за разработване на продукти за активна търговия.

„Това не се отнася до следващата монета, а до 75-те ценни книжа, които сега са свързани с крипто - фактът, че в световен мащаб има фючърси, опции, крипто ETF-и, всякакви борсово търгувани инструменти“, казва той. „Само за една година акордеонът се разшири толкова много, че можете да започнете да прилагате активни стратегии. Макар че според мен това не е пътят, който средният мениджър на криптоактиви би посочил, това е път, който носи осведоменост чрез различен набор от инструменти“.

Извън САЩ инвеститорите могат да закупят например ETP CoinShares Physical Staked Solana. ETF-и, проследяващи цената на спот Bitcoin, бяха достъпни в Канада през 2021 г., много преди да бъдат одобрени в САЩ.

Диверсифициране на портфейлите

Диверсифицирането на експозицията към криптовалути отвъд фокусирането върху продукти, базирани на една криптовалута, може да бъде ключово за някои мениджъри на активи. В момента в САЩ са налични 11 Bitcoin ETF, които, освен структурата на таксите си, изглеждат повече или по-малко еднакви за повечето инвеститори.

„Ако разглеждате рентабилността на бизнеса за управление на активи в платформен смисъл, през следващите три или четири години става въпрос за преминаване към алтернативни продукти“, казва Курц. „Хедж фондове, фондове за рисков капитал - това са все модели, които се тестват”.

Инвеститорите и мениджърите по благосъстоянието, които се чувстват комфортно в Bitcoin, обикновено препоръчват малка алокация - между 1% и 5% - за да добавят риск към портфейла, без да го подлагат на твърде голяма част от прословутата волатилност на криптовалутата.

Наличието на различни ценни книжа, свързани с крипто, които излизат на пазара, обаче може да даде възможност на мениджърите на активи да разклатят този стандарт и да повишат очакванията на клиентите.

„Активното управление се превръща в част от разговора и разграничението не е по отношение на таксите или общата цена на притежание, а по отношение на това какви стратегии създавате, какво генерирате“, добавя Курц. „Наистина не сме имали истинска индустрия за управление на активи в криптовалутите, докато не се появи биткойн ETF“, добавя той.