Инвеститорите изглежда се зарадваха в петък, когато председателят на Федералния резерв Джерoм Пауъл заяви, че е „дошло времето“ да започне намаляване на лихвените проценти в декларация, която отразява увереността на централната банка на САЩ в нейната битка с инфлацията и широко разпространеното убеждение на пазара, че икономиката вече не се нуждае рестриктивна парична политика.

Широкият американски индекс S&P 500 се покачи с около 1,2%%, Dow Jones Industrial Average добави около 1,1%, или над 400 пункта, а технологичният Nasdaq Composite поведе печалбите с близо 1,5%.

Духът на Уолстрийт се ободри, когато най-накрая настъпи денят за измерване на залозите за намаляване на лихвите, след седмица на нарастващо очакване за това, което Пауъл ще разкрие по време на речта си в Джаксън Хоул.

Говорейки на годишния икономически симпозиум на Фед в Канзас Сити, Пауъл каза: „Дойде време политиката да се коригира“.

„Посоката на движение е ясна“, добави Пауъл, „а времето и темпото на намаляване на лихвите ще зависят от входящите данни, развиващите се перспективи и баланса на рисковете.“

Мненията на пазара относно дълбочината на намалението обаче са разделени. Трейдърите дават около 64% шанс за спад от 25 базисни пункта и 37% за понижение от 50 базисни пункта.

Междувременно на дълговите пазари референтната доходност на 10-годишните държавни облигации на САЩ падна близо до най-ниските си стойности за годината - до около 3,8% - след коментарите на Пауъл.

Инвеститорите се подготвят за данните за личното потребление в САЩ през юли следващата седмица, което ще тества убеждението на Фед, че инфлацията в страната се забавя.