Противно на това, което мнозина смятат, компанията за инвестиционни проучвания BCA Research предвижда, че американската икономика е на прага на рецесия и прогнозираните предстоящи намаления на лихвите на Федералния резерв няма да са достатъчни, за да предпазят пазарите от нея.

„Всеки един от нас вярва към днешна дата, че има рецесия - точно обратното на това, което вярва пазарът“, коментира пред CNBC Гари Евънс, главен стратег на BCA Research за глобално разпределение на активите.

Евънс изброява признаците за забавяне на икономиката, включително това, което нарича „влошаващ се“ пазар на труда в САЩ. Министерството на труда на страната съобщи, че нивото на безработица се е повишило до 4,3% през юли, достигайки най-високата си стойност от октомври 2021 г., а показателят за производствената активност е спаднал до осеммесечно дъно през същия месец.

„Има неща, които сега се разпадат доста бързо“, казва стратегът.

Пазарът на фючърси върху федералните фондове предполага, че инвеститорите очакват поне три намаления на лихвите до края на годината, според инструмента CME FedWatch. Но според Еванс това няма да промени много неговите прогнози.

„Няколко намаления на лихвените проценти няма да предотвратят рецесия. Средната продължителност на рецесията е 10 месеца. Необходима е около година, преди съкращенията на федералните лихвени проценти действително да започнат да дават тласък на икономиката“, смята той. „Пазарът предвижда, че лихвеният процент по федералните фондове в края на следващата година ще бъде 3%. В момента той е 5,3%. Но това няма да се случи, освен ако не настъпи рецесия“, категоричен е анализаторът.

Рецесия обикновено настъпва, когато има две последователни тримесечия на спад на реалния БВП на дадена страна. Въпреки че САЩ официално не се намират в такава, проучване, проведено от Affirm, показва, че около 3 от 5 американци смятат, че това е така.

Затова трейдърите очакват с нетърпение годишния симпозиум по икономическа политика в Джаксън Хоул, който трябва да даде по-голяма яснота относно перспективите за лихвените проценти.

Председателят на Фед Джером Пауъл ще говори в петък.

Какво можем да очакваме от изказването на Пауъл?

При цялото внимание, което се отделя на речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в петък, шансовете тя да съдържа някакви изненадващи новини изглеждат малки. Пазарът вече е взел решение: Фед ще започне да намалява лихвите през септември и вероятно ще продължи да го прави до края на годината и през 2025 г.

Макар че все още има някои въпроси относно размера и честотата на намаленията, сега на Пауъл му остава да направи кратък преглед на положението и да даде някои ограничени насоки за това какво предстои.

„Спрете ме, ако вече сте чували това: Те все още зависят от данните“, казва Лу Крандал, бивш служител на Фед, а сега главен икономист в Wrightson-ICAP, дилърско-брокерска компания, пред CNBC. Той очаква Пауъл да бъде „недвусмислен по отношение на посоката, но конкретиката за това колко бързо и кога точно ще зависи от данните между сега и срещата. Няма съмнение, че те ще започнат да намаляват през септември“.

Речта ще бъде произнесена около 17:00 българско време от годишния конклав на Фед в Джаксън Хоул, Уайоминг. Конференцията е озаглавена „Преоценка на ефективността и трансмисията на паричната политика“ и продължава до събота.

Ако е имало някакви съмнения относно намеренията на Фед да осъществи намаление с поне четвърт процентен пункт на заседанието на Комитета по операциите на открития пазар на 17-18 септември, те бяха разсеяни в сряда. Протоколът от юлската сесия показа, че „огромното мнозинство“ от членовете е за намаление през следващия месец, ако няма изненади.

Президентът на Фед на Филаделфия Патрик Харкър още повече засили тези очаквания в четвъртък, когато заяви пред CNBC, че през „септември трябва да започнем процес на понижаване на лихвите“.

Основният въпрос е дали първото намаление от повече от четири години ще е с четвърт или с половин пункт - тема, по която Харкър не се ангажира. Пазарите залагат на четвърт, но оставят отворен шанс около 1 към 4 за половин, според FedWatch на CME Group. Но преминаването към половин пункт вероятно би изисквало значително влошаване на икономическите данни от сега до тогава, и по-конкретно още един слаб доклад за заплатите извън селското стопанство след две седмици.

През предходните години Пауъл използваше речта си в Джаксън Хоул, за да очертае широки политически инициативи и да даде насоки за бъдещето на политиката на централната банка. При първата си изява през 2018 г. той изложи вижданията си за лихвените проценти и процентите на безработицата, които се считат за „неутрални“ или стабилни.

Година по-късно той посочи, че предстои намаляване на лихвените проценти. В реч, произнесена на фона на расови протести през 2020 г., Пауъл представи нов подход, който “ще позволи на инфлацията да се повиши повече от обичайното, без да се повишават лихвените проценти”, в интерес на насърчаването на по-всеобхватен пазар на труда.

Това гъвкаво таргетиране на средната инфлация обаче беше последвано от период на рязко покачване на цените - което остави Пауъл през следващите три години да се ориентира в деликатното минно поле на финансовата политика.

Този път задачата му ще бъде да потвърди очакванията на пазара, като същевременно сподели впечатленията си от икономиката и по-специално умереното засилване на инфлационния натиск и някои опасения за пазара на труда.

„За нас ключов ще бъде тонът на председателя Пауъл, който очакваме да клони към понижаване на лихвите“, посочва Джак Янасиевич, водещ портфолио стратег в Natixis Investment Managers Solutions. „Казано по-просто, инфлацията продължава да се движи към целта от 2% привидно с темпове, надхвърлящи консенсуса. В комбинация с признаците, че пазарът на труда се смекчава, се създава усещането, че няма голяма нужда да се запазва ястребовата позиция.“

След поредица от агресивни повишения през последните 13 месеца Фед задържа основния си овърнайт лихвен процент на същото равнище. Пазарите в повечето случаи се справяха добре при режима на по-високи лихви, но за кратко се разбунтуваха след заседанието през юли след признаци за влошаване на картината на пазара на труда и отслабване на производствения сектор.

Очаква се Пауъл поне да отбележи някои икономически пречки, както и напредъка, който Фед е постигнал в борбата си с инфлацията.

„Очакваме Пауъл да изрази малко по-голяма увереност в инфлационните перспективи и да постави малко по-силен акцент върху рисковете за влошаване на пазара на труда, отколкото на пресконференцията си след заседанието на Комитета през юли, в светлината на данните, публикувани оттогава насам“, смята икономистът от Goldman Sachs Дейвид Мерикъл.

Goldman подкрепя консенсусните пазарни очаквания: намаляване на лихвените проценти на всяка от следващите три срещи, последвано от още по-голямо облекчаване, което в крайна сметка ще свали с около 2 процентни пункта лихвения процент по федералните фондове.