Еврото се търгува на най-високото си ниво за тази година спрямо американската валута, като се очертава като ясен победител от последните сътресения на световните валутни пазари, които разклатиха силния долар и спряха безмилостното понижение на японската йена.

След като проби решително над символичното ниво от 1,10 долара, ръстът на еврото от над 2,5% през август постави общата европейска валутата пред най-добрия ѝ месец от ноември насам.

Трейдърите, разсейвани досега от внезапния скок на йената след изненадващото повишение на лихвените проценти на Японската централна банка на 31 юли и широкото поскъпване на долара, тъй като очакванията за намаляване на лихвените проценти в САЩ нарастват, започнаха да обръщат внимание и на еврото.

В края на краищата историята показва, че 1,10 долара не е лесно ниво за пробиване и още през април някои анализатори предполагаха, че то може да отслабне до паритет. Сега еврото е втората най-добре представяща се основна валута спрямо американските пари през тази година след стерлинга.

Повишенията, които според прогнозите ще бъдат скромни оттук нататък, все пак са забележителни, тъй като разговорите за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ съвпадат със спекулациите, че по-нататъшното облекчаване от страна на Европейската централна банка може да бъде ограничено от лепкавата инфлация в сектора на услугите.

„Това е история за лихвения диференциал“, казва пред Reuters валутният анализатор на Commerzbank Фолкмар Баур. „Инфлацията се понижава и от двете страни на Атлантическия океан, но се очаква Фед да действа малко по-агресивно по пътя надолу, а това затваря малко лихвените разлики и дава възможност за по-силно евро.“

ЕЦБ, която намали лихвите през юни, може да осигури поне още две намаления с по 25 базисни пункта, сочат пазарните очаквания.

Основните индекси на Уолстрийт затвориха с леко понижение във вторник, слагайки край на многосесийното рали, в което акциите се оттласнаха от рязкото разпродаване, предизвикано от опасенията за рецесия.

Трейдърите предвиждат 94 базисни пункта намаления от Фед на оставащите три заседания през тази година. Това е промяна с около 30 базисни пункта в сравнение с началото на август. В същото време прогнозите за действията на ЕЦБ са се променили много по-малко.

Тази промяна последва слабите данни за пазара на труда в САЩ, които породиха опасения за рецесия и разтърсиха акциите и облигациите. Оттогава пазарите се успокоиха, а очакванията за облекчаване на паричната политика остават.

Със сигурност не само еврото се засили спрямо долара през август, но единната валута е мястото, където има най-малко усложнения за трейдърите, търсещи относително сигурен валутен залог. Йената е волатилна след разгръщането на масивна "carry trade”. Стерлингът поскъпна по-малко през август след намаляването на лихвените проценти в Обединеното кралство, а френските политически рискове, които навредиха на еврото през юни, намаляха.

„Видяхме, че някои рискове бяха извадени от еврото като изборите във Франция“, потвърждава Салман Ахмед, глобален ръководител на отдела за макро и стратегическо разпределение на активите във Fidelity International. „Сега това се превръща в по-чиста история за централните банки“.

Ограничен възход занапред

Оттук нататък обаче еврото може да се затрудни в постигането на по-нататъшен напредък. То е в горната част на последните търговски диапазони и има по-малко възможности за промяна на лихвените диференциали в негова полза, смятат анализаторите.

Commerzbank прогнозира, че до края на годината еврото ще бъде на ниво 1,11 долара, без особена промяна спрямо сегашното. ING го вижда на ниво от 1,12 долара след месец, преди да спадне до 1,10, а BofA очаква то да достигне 1,12 до края на годината.

„Моето виждане от второто тримесечие на 2023 г. беше да се играе в търговския диапазон. Купувате еврото на 1,05 долара и продавате, когато то се движи над 1,10 долара“, казва Матийо Савари, главен европейски инвестиционен стратег в BCA Research.

За някои това може да е дори краят на печалбите.

„Това са най-силните нива за еврото, които трябва да се очакват от сега до края на годината“, казва Гай Стър, ръководител на стратегията за развитите пазари в инвестиционния институт Amundi, който смята, че аргументите за по-нататъшни съкращения на ЕЦБ са били по-убедителни, отколкото на Фед.

Неотдавнашният икономически подем в еврозоната показва признаци на забавяне, докато показателят за морала на германските инвеститори отбеляза най-силния си спад от две години насам през август.

За разлика от тях следващият кръг от данни за заетостта в САЩ може да покаже, че слабият доклад от юли е бил само отклонение.

Друг усложняващ фактор са президентските избори в САЩ на 5 ноември.

Въпреки че има много движещи се части, анализаторите смятат, че политиката на кандидата на републиканците Доналд Тръмп за по-високи мита и по-ниски данъци вероятно ще доведе до по-висока инфлация, което означава по-строга политика на Фед и по-силен долар.

Ръководителят на отдел „Валутна стратегия“ в Rabobank Джейн Фоли отбелязва, че неотдавнашното покачване на еврото е дошло в момент, когато съперничката му от Демократическата партия, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, печели в проучванията на общественото мнение.

„Това, което наистина може да изтласка еврото над 1,10 долара и да го задържи там, е победа на Харис и забавяне на растежа в САЩ“, смята тя.