Goldman Sachs намали прогнозата си за вероятността от рецесия в САЩ до 20% малко след като я повиши, тъй като новите данни за пазара на труда предизвикаха преоценка на пазарните виждания за икономиката.

По-рано този месец икономистите на Goldman повишиха вероятността за 12-месечна рецесия в САЩ от 15% на 25%, след като докладът за заетостта в страната за юли от 2 август показа, че заплатите в неселскостопанския сектор са нараснали с по-малко от очакваното - 114 000. Това е по-малко от ревизираните в посока надолу - 179 000, през юни и под прогнозата на Dow Jones за 185 000.

Докладът предизвика широки опасения за най-голямата икономика в света и допринесе за рязкото - но в крайна сметка краткотрайно - разпродаване на фондовия пазар в началото на месеца. Той задейства и „правилото на Сам“ - исторически показател, който показва, че началната фаза на рецесията е започнала, когато тримесечната плъзгаща се средна стойност на равнището на безработица в САЩ е поне с половин процентен пункт по-висока от 12-месечното дъно.

Първоначално Goldman посочи това като причина за повишаване на вероятността за икономически спад, но впоследствие промени позицията си, акцентирайки, че вероятността е намаляла до 20%, тъй като данните, публикувани след 2 август, не показват „никакви признаци на рецесия“. Те включват продажбите на дребно за юли - които са се увеличили с 1%, при очакания за 0,3% - и седмичните молби за помощи при безработица, които са по-ниски от очакваното.

Данните предизвикаха промяна в настроението, която намери отражение в ралито на световните акции в края на миналата седмица.

„Продължаващата експанзия би направила САЩ по-близки до другите икономики от Г-10, където „правилото на Сам“ се е запазило в по-малко от 70% от случаите“, коментират пред CNBC икономисти от Goldman, като посочват, че няколко по-малки икономики, включително Канада, са отбелязали значителни увеличения на равнището на безработица през настоящия цикъл, без да навлязат в рецесия.

Клаудия Сам, главен икономист в New Century Advisors и изобретател на правилото, от своя страна, коментира, че не смята, че САЩ в момента са в рецесия, но че по-нататъшното отслабване на пазара на труда може да ги тласне към такава.

Добър доклад за работните места на 6 септември „вероятно“ ще подтикне Goldman да намали вероятността за рецесия до 15%, където тя беше в продължение на почти година преди август, казват още икономистите на банката, като добавят:

„Ако не се случи друга негативна изненада в доклада за заетостта, Goldman ще стане по-уверена в прогнозата си за намаляване на лихвения процент с 25 базисни пункта на заседанието на Федералния резерв през септември, а не за по-рязко орязване с 50 базисни пункта“.

Според инструмента FedWatch на CME пазарите напълно са оценили намаляването на лихвените проценти на Фед през септември, но са намалили шансовете за спад с 50 базисни пункта до 28,5%.

Рашми Гарг, старши портфолио мениджър в Al Dhabi Capital, също очаква намаление с 25 базисни пункта, „освен ако не видим значително влошаване на пазара на труда в доклада за работните места на 6 септември“.