Увеличеното внедряване на изкуствен интелект от европейските компании може да добави 600 млрд. евро към европейската икономика до 2030 г.

Това е изводът, направен в скорошен доклад на Strand Partners.

Доколко обаче твърдението е реалистично и какви са пречките, които стоят на пътя ни?

Според доклада, изготвен по поръчка на Amazon Web Services (AWS), има три основни проблема, които възпрепятстват внедряването на изкуствен интелект.

Ако успеем да ги преодолеем, ще постигнем или дори ще надминем целта, обяснява пред Euronews Саша Рубел, ръководител на отдел "AI и машинно обучение" в AWS.

Ето кои са трите основни пречки пред бизнесите в Европа:

1. Липса на регулаторна сигурност

Без да са сигурни, че регулациите няма да се променят драстично в близко бъдеще, много компании са предпазливи в подхода си към изкуствения интелект. Компаниите, които са загрижени за липсата на регулаторна сигурност, планират да инвестират до 48% по-малко за период от три години в технологията.

2. Липса на дигитални умения

Младите служители са технически грамотни и умеят да усвояват нови умения.

Въпреки това, е важно не само те да се обучават, но и да се гарантира, че тези, които вече са в работната сила, ще повишат квалификацията си, за да могат да работят заедно с изкуствения интелект, а не да бъдат заменени от него.

„Това, което виждаме сега, е, че дигиталните умения всъщност ще станат по-важни на работното място, отколкото истинската университетска диплома“, допълва Рубел от AWS.

3. Липса на демократизация

Съществува голяма разлика между приемането на AI от големите предприятия и малкия и среден бизнес.

По-големите компании внедряват изкуствения интелект в 5 % от случаите, докато при по-малките компании този процент е едва около 31%.

Според Рубел, облакът играе ключова роля за намаляване на това несъответствие.

„Облакът не само намалява въглеродния отпечатък на иновациите с до 80%, но всъщност, когато AWS се захранва 100% с възобновяема енергия, което целим да постигнем до 2025 г., т.е. пет години преди целта за 2030 г., той ще бъде с до 96% по-ефективен. А това означава, че хората могат да правят отговорни иновации и да ги правят устойчиво.“

Какви са ползите от внедряването на изкуствен интелект в повече компании?

Прогнозите на анализаторите и статистическите данни може би звучат добре, но в действителност възможно ли е изкуственият интелект наистина да вкара 600 млрд. евро в европейската икономика?

Краткият отговор е – да, но при едно условие: повишена производителност.

Много повтарящи се дейности могат да бъдат автоматизирани, което дава на служителите повече време за творчески задачи.

Освен това, технологията е чудесен инструмент за превръщане на необработени данни в прозрения за минути, а не за месеци.

„Ще ви дам още един пример: В миналото, когато правехме актуализации на софтуера, това ни отнемаше повече от 100 инженери и повече от месец. Сега сме автоматизирали този процес и можем да го направим за шест минути“, обяснява Рубел.

Ползите не са само за технологичната индустрия или за компаниите, които естествено всички свързват с използването на изкуствен интелект.

Експертът от AWS е ентусиазирана относно потенциала на изкуствения интелект във всички отрасли, включително селското стопанство и здравеопазването.

„AI не би бил непременно интуитивен в реалните им бизнес процеси, но може да им помогне да доставят повече стойност, да бъдат по-продуктивни и да им помогне в действителност да се справят с някои от най-големите предизвикателства на нашия свят днес, като например изменението на климата, достъп до образование и много други.“, смята Рубел.

Как работната сила, която изостава, може да повиши дигиталните си умения?

Над 60% от анкетираните за целите на доклада компании заявяват, че служителите им не притежават дигитални умения и това възпрепятства въвеждането на AI.

„Но когато разговаряхме със служителите, те ни казаха: С удоволствие бихме придобили нови умения, но нямаме време. А и разходите за тези курсове са непосилни“, обяснява Рубел.

„Виждаме че гражданите на ЕС са наистина развълнувани от това как изкуственият интелект ще промени живота им през следващите пет години. Повече от половината от тях смятат, че AI ще окаже положително въздействие върху начина, по който работят и живеят.“, допълва експертът.

В края на 2024 г. AWS ще стартира своя ангажимент за готовност за AI, като до 2025 г. ще обучи над два милиона души в областта на изкуствения интлект и машинното обучение.

Със своя университет за машинно обучение технологичният гигант предоставя над 80 класа за обучение, достъпни безплатно онлайн. Те обхващат не само развиване и подобряване на техническите умения, но и въпроси като пристрастност, справедливост и отговорност при използването на новата техннология.

„Това е чудесна възможност за нас да създадем по-добра технология за по-добър свят, но и възможност да станем по-добри, така че действително да разработваме технология, която е насочена към общности, толкова разнообразни, колкото и хората, които я създават“, подчерта в заключение експертът от AWS.