Август беше много труден месец за пазарите.

VIX – измерител на волатилността, известен като индекс на „страха“ на Уолстрийт се нажежи до червено в разгара на срива в началото на месеца.

На 5 август достигна връх от над 65 пункта, най-високото му ниво от пандемията насам, което е измервано само няколко пъти през този век.

VIX обаче се възстанови с рекордна скорост, спадайки с над 50 пункта в рамките на няколко седмици, когато пазарите се върнаха обратно, за да заличат загубите си.

Понастоящем индексът се намира на ниво около 17, под дългосрочната си средна стойност от 20, която традиционно се тълкува като сигнал, че инвеститорите са относително спокойни.

Но големите колебания на индекса, както твърдят множество експерти пред Fortune, са доказателство, че VIX вече не означава това, което беше преди.

„Това е някакъв вид мярка за страх“, казва Бенджамин Боулър, ръководител на глобалния екип за изследване на деривати върху акции на Bank of America. „Но може би не е същата мярка, за която хората обикновено си мислят.“

Индексът на волатилността на CBOE, или VIX, се получава от call и put опции на S&P 500; в днешно време това означава стандартни опции, които изтичат през третия петък на всеки месец, и седмични, които изтичат през всички останали петъци.

Използвайки тези деривати, индексът измерва очакваните ценови колебания или волатилността на тези опции през следващите 30 дни.

Това обвързва VIX с конкретна дата, казва Майкъл Грийн, портфолио мениджър и главен стратег в Simplify ETF мениджъра, което прави индекса по-малко полезен като широка мярка за пазарните настроения. Освен това дериватите, които съставляват VIX, не се търгуват толкова много, колкото някога, като инвеститорите все повече предпочитат еднодневни и нулеви опции, за да ограничат експозицията.

„Част от това, което видяхте в този фантастичен скок на VIX, беше на практика болката, която усещате, след като тренирате за първи път“, казва Грийн и допълва: „А тя не се беше появявала от известно време.“

Боулър обяснява, че опасенията от рецесия, спирането на преносната търговия с йени и други често посочвани причини за срива на пазара от началото на август служат като катализатор за скока на VIX.

Според него обаче, скокът е бил значително изострен от неликвидността на опциите върху S&P, които съставляват индекса. Разширяването на спредовете „купува-продава“ на тези опции – разликата между най-високата цена, която купувачът е готов да плати, и най-ниската цена, която продавачът ще приеме, е довела до това VIX да надцени несигурността на инвеститорите.

„VIX при 65 сега може да не е еквивалентен на VIX при 65 преди 10 години, когато ликвидността не е била толкова непостоянна, колкото днес“, обяснява Боулър.

Това не попречи на т.нар. систематични фондове, които търгуват въз основа на пазарни сигнали като волатилност, а не на фундаментални данни, да започнат масови продажби. През последния месец тези фондове са продали най-големия обем акции в долари от 4 години, по данни на Bloomberg. Разпределението на акции е намаляло с повече от половината.

Обикновено тези квантови фондове, както са известни още, продават бързо, но възстановяването на позициите им отнема повече време. Този път обаче някои смятат, че ще преразпределят с по-голяма спешност, след като волатилността скочи и се възстанови толкова бързо.

Сред тези, които са съгласни, е Грийн, портфолио мениджър в Simplify. Според него, ако квантовите фондове искат да уловят ралито, това може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество.

„Все повече хора признават стойността, свързана с подхода „купувай на дъното“, казва той, „което от своя страна означава, че са по-склонни да се намесят и да програмират моделите си да реагират по-бързо на този тип динамика.“

Тази промяна от страна на големите пасивни играчи може да доведе до връщането на около 190 млрд. долара на пазара през следващите три месеца, съобщи Bloomberg, ако се приеме, че дневните печалби на S&P са скромни.

Независимо от това, редица изследвания предупреждават търговците на дребно да не се опитват да определят времето на пазара.

Междувременно много мениджъри виждат възможности в дългосрочен план и се фокусират върху фундаменталните показатели на компаниите.

„Както е казал Уорън Бъфет, обикновено е най-добре да купуваш, когато другите се страхуват, и да продаваш, когато другите са алчни“, заяви за Fortune Ерик Бейрич, портфолио мениджър на акции в базираната във Флорида инвестиционна компания Sound Income Strategies.

„Високият VIX, особено когато изглежда, че се дължи на преходен фактор, може да създаде предпоставки за добър момент за покупка.“, допълва той.

В този случай несигурността може да е равна на възможност.