Приходите на Nvidia са се увеличили повече от двойно през изминалото тримесечие, продължавайки серията от главозамайващи успехи, но акциите на компанията паднаха, тъй като американският производител на чипове не успя да надхвърли най-високите очаквания за най-внимателно наблюдавания играч на Уолстрийт.

Nvidia се опита да успокои инвеститорите, че през тази фискална година ще реализира „няколко милиарда долара“ приходи от следващото поколение мощни чипове за изкуствен интелект, въпреки че се сблъска с производствени проблеми. Независимо от силната прогноза на компанията обаче, тя не успя да отговори на най-амбициозните прогнози на анализаторите.

Приходите за трите месеца до 28 юли възлизат на 30 млрд. долара, което е със 122% повече в сравнение с предходната година. Анализаторите очакваха 28,7 млрд. долара. Nvidia очаква приходи за текущото тримесечие в размер на 32,5 млрд. долара, плюс или минус 2%, което е съвсем малко повече от консенсусните очаквания на анализаторите. Освен това тя обяви още 50 млрд. долара за обратно изкупуване на акции.

На този фон някои инвеститори очакваха още по-висока прогноза за приходите в навечерието на отчета в сряда. В следборсовата търговия акциите на компанията спаднаха с 8% след разговор с инвеститорите, което може да доведе до намаляване на пазарната ѝ капитализация с около 200 млрд. долара.

Nvidia придоби изключителна важност на фондовите пазари в САЩ, след като стремителното рали на изкуствения интелект е повишило акциите ѝ с около 160% през годината досега, което ѝ осигури пазарна капитализация от 3 млрд. долара. Нейният ръст е довел до повече от една четвърт от годишните печалби на S&P 500.

Запитан дали усеща тежестта на тези очаквания, главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг казва пред Financial Times: „Не, докато не повдигнахте въпроса преди секунда. Ние можем само да си вършим работата. Можем да правим само това, което можем.“

Той добавя: „Всички се надпреварват с бъдещето.  Нашата отговорност е да помогнем на света да стигне дотам.“

Въпреки че ръстът на годишна база довежда до поредното рекордно тримесечие за Nvidia, темпото му е далеч по-малко от 262-процентния скок на приходите, който тя отчете през предходното тримесечие. Печалбата на акция е 68 цента, при прогнози за 65 цента, а нетната печалба - 16,6 млрд. долара. Брутният ѝ марж достига 75,1%, при очаквания на анализаторите за 75,5%.

По-рано този месец забавянето на следващото поколение чипове Blackwell, се превърна в потенциална пречка за главоломния растеж на Nvidia. Преди това Хуанг беше заявил, че Blackwell ще генерира „много от приходите“ през тази година.

Финансовият директор Колет Крес се спря на забавянето в сряда, заявявайки, че Nvidia - която работи с Taiwan Semiconductor Manufacturing Company за производството на своите чипове - е направила промени в начина на производство на Blackwell, за да подобри резултата.

„Планира се увеличаването на производството на Blackwell да започне през четвъртото тримесечие и да продължи до фискалната 2026 г. През този период очакваме да получим няколко милиарда долара приходи от Blackwell“, коментира тя.

Хуанг добавя, че търсенето на чиповете Hopper „остава силно“.

Последните тримесечни резултати на Google, Microsoft, Meta и Amazon показаха размера на разходите на големите технологични компании за изграждане на инфраструктура за обучение и работа с изкуствен интелект. Те са и сред най-големите клиенти на Nvidia, а отчетът за приходите се очакваше да даде представа за по-широките настроения около AI.

Що се отнася до огромните разходи за инфраструктура, „виждаме как се ускорява темпото на генеративния AI“, казва Хуанг.

Компанията очаква приходите ѝ от центрове за данни, които през последното тримесечие са достигнали 26,3 млрд. долара, да нараснат „доста значително през следващата година“.

Даниел Нюман, главен изпълнителен директор на Futurum Group, го определя като „солидно тримесечие, но всичко, което е по-малко от върха, вероятно ще бъде посрещнато с известно недоумение“.

„Търсенето на Hopper само по себе си би трябвало да позволи на компанията безопасно да надмине насоката си, която беше над консенсуса, но все още консервативна според мен“.