Advanced Micro Devices плаща близо $5 млрд., за да купи ZT Systems, дизайнер на оборудване за центрове за данни за изчисления в облак и изкуствен интелект, като по този начин засилва атаката срещу производителя на чипове Nvidia.

Базираната в Калифорния група заяви, че придобиването ще спомогне за по-бързото внедряване на нейната линия Instinct от чипове за центрове за данни с изкуствен интелект, които се конкурират с популярните графични процесори на Nvidia.

„Това вкарва хиляда инженери по проектиране от световна класа в нашия екип, позволява ни да разработваме паралелно силиций и нови системи и най-важното - да пуснем най-новата инфраструктура за AI в центровете за данни възможно най-бързо“, казва главният изпълнителен директор на AMD Лиса Су пред Financial Times.

„Това наистина ни помага да внедряваме технологиите си много по-бързо, защото нашите клиенти ни казват, че от това имат нужда“, добавя Су.

ZT Systems, частна компания, основана преди три десетилетия, изгражда персонализирана изчислителна инфраструктура за най-големите „хиперскейлъри“ на изкуствен интелект. Въпреки че тя не разкрива клиентите си, става известно, че сред тях са компании като Microsoft, Meta и Amazon.

Това е най-голямото придобиване на AMD, откакто през 2022 г. купи Xilinx за $35 млрд.

Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2025 г., при условие че бъде одобрена от регулаторните органи, след което базираната в Ню Джърси ZT Systems ще бъде включена в бизнес групата за центрове за данни на AMD. Citi и Latham & Watkins консултират AMD, докато придобиваната компания е наела Goldman Sachs и Paul, Weiss.

Стъпката идва в момент, когато AMD се опитва да прекъсне доминацията на Nvidia върху пазара на чипове с изкуствен интелект, която по-рано тази година временно се превърна в най-ценната компания в света, тъй като технологичните гиганти вложиха милиарди долари в нейните чипове за обучение и внедряване на мощни нови AI модели.

Придобиването на ZT Systems от AMD показва, че производителят на чипове изгражда свое собствено „системно“ предложение. Миналата година компанията пусна на пазара своята линия MI300 от чипове и заяви, че ще представи следващото си поколение MI350, за да се конкурира с новата линия графични процесори Blackwell на Nvidia.

През май Microsoft беше един от първите хайпърскейлъри, които приеха MI300, вграждайки го в своята облачна платформа Azure, за да разработва AI модели като GPT-4. Тримесечните приходи на AMD от чиповете надхвърлиха $1 млрд. за първи път през периода до 30 юни.

В допълнение към увеличаването на разходите си за научноизследователска и развойна дейност, AMD заяви, че е инвестирала повече от $1 млрд. през последната година, за да разшири своята хардуерна и софтуерна екосистема за изкуствен интелект.

През юли компанията обяви, че придобива финландското стартиращо предприятие за изкуствен интелект Silo AI за $665 млн., което е най-голямото придобиване на частно предприятие за изкуствен интелект в Европа от десетилетие насам.