В технологичния сектор "очевидно има много пяна". Това заяви главният изпълнителен директор на гигантския норвежки държавен инвестиционен фонд.

Изказването му дойде точно преди американските технологични гиганти, включително Tesla, Meta, Microsoft и компанията майка на Google Alphabet да публикуват тримесечните си резултати през следващите дни.

Първа в серията е компанията за електромобили Tesla на Илон Мъск, чийто доклад се очаква във вторник след затварянето на пазара, отбелязва CNBC. Производителят на компютърни чипове Nvidia води загубите.

"Използването на социалната психология в инвестирането е много, много интересно, защото разглеждаме начина, по който вземате решения, как вземате безпристрастни решения, апетита към риск и т.н.", смята Николай Танген, главен изпълнителен директор на норвежкия фонд Norges Bank Investment Management (NBIM).

"Ако разгледам какво можем да прочетем от настоящия пазар, бих казал, че в технологичния сектор има много пяна. Дали е прекалено много или не, това не е ясно - и предполагам, че ще получим отговора по-късно през седмицата, когато ще получим всички тези резултати.", допълни той.

NBIM управлява т.нар. норвежки правителствен пенсионен фонд Global. Най-големият държавен инвестиционен фонд в света, който в края на март се оценяваше на 17,7 трилиона крони (1,6 трилиона долара), е създаден през 90-те години на ХХ век, за да инвестира излишните приходи от петролния и газовия сектор на Норвегия. Към днешна дата той е вложил средства в повече от 8800 компании в над 70 държави, което го прави един от най-големите инвеститори в света.

Миналия четвъртък Норвежкият фонд отчете печалба за първото тримесечие в размер на около 110 млрд. долара, подкрепена от високата възвръщаемост на инвестициите в технологични акции.

Тронд Гранде, заместник главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management, заяви тогава пред CNBC, че неотдавнашната слабост на някои от т.нар. представители на "Великолепната седморка" на американските технологични гиганти показва, че инвеститорите са започнали да гледат "по-нюансирано" на тези компании и техните бизнес модели.

Великолепната седморка включва Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla.

Запитан кога фондът ще обмисли да се оттегли от компаниите за полупроводници като Nvidia, особено на фона на опасенията за свръхпредлагане, Танген отговори: "Нямам много силно усещане за това дали Nvidia е надценена" и добави: "Това е невероятна компания с невероятна технология, която е водеща в сектора на чиповете."