Гигантският държавен инвестиционен фонд на Норвегия отчете в четвъртък печалба от 1,21 трилиона крони (около 103 млрд. евро) за първото тримесечие на 2024 г., подкрепен от силната възвръщаемост на инвестициите му в технологични акции.

Така нареченият Правителствен пенсионен фонд Global, най-големият суверенен фонд в света, заяви, че е имал стойност от 17,7 трилиона крони в края на март.

Той описва относителната възвръщаемост през първите три месеца на годината като „добра“ за капиталови инвестиции и такива с фиксиран доход, но отбелязва, че „това е компенсирано от слабите резултати от недвижимите имоти, което води до отрицателен резултат като цяло“.

Възвръщаемостта на капиталовите инвестиции на фонда през първото тримесечие възлиза на 9,1%, докато доходността на инвестициите с фиксиран доход възлиза на -0,4%, а инвестициите в некотирани недвижими имоти възвръщат -0,5%.

От норвежкия фонд казват още, че възвръщаемостта на неговата некотирана инфраструктура за възобновяема енергия е -11,4%.

Доходността на фонда е с 0,1 процентни пункта по-ниска от тази на бенчмарк индекса.

Един от най-големите инвеститори в света, суверенният фонд на Норвегия е създаден през 90-те години на миналия век, за да инвестира излишъка от приходите от нефтения и газовия сектор на страната. Към днешна дата фондът е вложил пари в над 8800 компании в повече от 70 страни по света.

Тронд Гранде, заместник главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management, казва в изявление, че капиталовите инвестиции на фонда са имали „много силна възвръщаемост през първото тримесечие, водена особено от технологичния сектор“.

На въпрос от CNBC дали е разтревожен от слабостта на някои членове на т. нар. „Великолепна седморка“ напоследък, Гранде казва, че сега пазарът разглежда по-нюансирано тези компании и техните бизнес модели. По думите му Nvidia „все още продължава напред на гърба на ентусиазма около AI“, но се наблюдават слабости при други технологични играчи като Tesla и Apple.