Миналата година AI стартъпите набраха милиарди долари, за да се превърнат в победители в най-новия технологичен бум. Сега много от тях се борят да оцелеят - и искат от най-големите компании в Силициевата долина да ги спасят.

Поне три стартиращи компании за изкуствен интелект бяха спасени чрез нов вид сделки, за които мнозина от технологичната индустрия казват, че са придобивания със запазване на името. Предимството на тези сделки е, че заобикалят типичния регулаторен процес в момент, когато правителствата проверяват нарастващия контрол на Big Tech върху генеративния изкуствен интелект.

В петък Google обяви сделка с Character.AI за използване на нейната технология и наемане на много от нейните изследователи и ръководители, включително съоснователите ѝ Ноам Шазер и Даниел Де Фрейтас. Технологичният гигант договори лицензионна такса на стойност $2 млрд. за технологията на стартъпа, за да подпомогне откупуването на ранните инвеститори, съобщава The Wall Street Journal.

Двете компании са обмисляли директно придобиване, но са стигнали до заключението, че това едва ли ще мине през регулаторните органи, според източници на изданието.

През юни Adept AI сключи сделка, в която Amazon ще наеме по-голямата част от служителите му и ще плати около $330 млн. за лицензиране на технологията. Това е било достатъчно, заедно с останалите средства на Adept, за да се изплати на инвеститорите, но е разочароващ обрат за компанията, която миналата година беше оценена на $1 млрд.

През март Microsoft даде началото на този тип сделки, когато нае почти всички служители на разработчика на изкуствен интелект Inflection, за да създаде ново подразделение за потребителски изкуствен интелект, и плати около $650 млн. долара за лицензиране на неговата технология.

Инвеститорите твърдят, че предстоят още “псевдопридобивания”, или реални такива - тъй като балонът, изграден от вълнението около генеративния изкуствен интелект, показва признаци на пик. Създаването на широкообхватни езикови модели, които са в основата на AI, често изисква стотици милиони долари първоначална инвестиция, преди да донесе и цент приходи. На този фон много стартъпи откриват, че не разполагат с необходимите ресурси, за да стигнат дотам.

"Имаше много компании, които издигнаха голяма визия, но не и осезаеми примери и реални резултати", казва пред WSJ Шон Джонсън, основател на компанията за рисков капитал AIX Ventures.

Спасяването от един технологичен гигант е по-добър вариант от фалит, но далеч не е промяната в статуквото в технологичната индустрия, на което залагаха инвеститорите. Вместо това сделките допълнително укрепиха големите компании, които могат да плащат огромни сметки за AI със своята инфраструктура за изчисления в облак и съществуващите машини за приходи.

Нарастващ скептицизъм

Безпокойството относно перспективите за АI бум допринесе за технологичния спад на пазарите, който свали около 13% от технологичния Nasdaq Composite през последния месец.

Нарастващият скептицизъм в индустрията е значителна промяна в сравнение с миналата година, когато парите се изсипаха в AI стартъпи, след хитовия дебют на ChatGPT през ноември 2022 г.

Същата година Дейвид Луан стартира Adept, за да създаде агенти с изкуствен интелект, които да се справят с офис задачи като плащане на фактури или обработка на застрахователни искове. Инструментите на Adept работят на базата на специално създадени модели на големи езици - начинание, което може да струва до $100 млн.

Adept набра малко повече от $400 млн., но разходите за изграждане на технологията ѝ надхвърлиха очакванията на основателите. Имайки това предвид тази пролет Луан и екипът му са се обърнали към компании, сред които Microsoft и Salesforce, с въпроса дали биха я купили, пише WSJ.

В крайна сметка Adept сключва сделка с Amazon, където основателят и около 50 други служители вече заемат ръководни позиции в наскоро сформиран екип, натоварен със задачата да помогне на гиганта в електронната търговия да настигне своите колеги в надпреварата за изкуствен интелект.

Около 25 служители на Adept остават в умалена версия на стартъпа, която няма да създава нови модели, а ще използва и продава съществуващите технологии.

Нова роля за Character

Character следва подобна траектория. Тя създаде чатботове с изкуствен интелект, които могат да симулират всеки - от психолог до аниме герой и Илон Мъск. Много хора използваха услугата за романтични игри, които компанията не насърчаваше.

Миналата година компанията набра $150 млн. в сделка, която я оцени на $1 млрд. Според WSJ обаче тя изпитва затруднения да генерира достатъчно приходи от платени потребители и през лятото на тази година е разговаряла с Meta, изпращайки молба за спасяване.

В крайна сметка Character се насочва към Google, където основателят Шазер е работил и където той е съавтор на фундаментална статия от 2017 г., която поставя основите на голяма част от използваните днес технологии за генеративен изкуствен интелект. Главният изпълнителен директор на Character, все още е високо ценен в Google е и близък със съоснователя Сергей Брин, който е помогнал за сключването на сделката.

Лицензионната такса на Google е в допълнение към по-ранната инвестиция от $500 млн., която технологичният гигант прави в Character. Парите от Google ще бъдат използвани за изкупуване на ранните акционери при оценка от $2,5 млрд. - или над два пъти повече от миналата година - както и за финансиране на растежа на стартъпа.

Шазер и около една четвърт от служителите на Character се присъединяват към изследователския отдел за изкуствен интелект на Google, за да работят по неговите водещи системи Gemini.

Бягство от регулаторни решетки

Според хора от бранша засилените действия на администрацията на Байдън за блокиране на технологични сливания и придобивания са една от причините за необичайната структура на сделките с Character, Adept и Inflection.

"Тези компании знаят, че дните, когато можеха да купуват стотици и стотици по-малки компании, без да предизвикват проблеми, са отминали", казва пред WSJ Джон Нюман, професор по право в Университета в Маями, който се занимава с антитръстови въпроси за технологични гиганти като Amazon и Google.

В Силициевата долина отдавна са разпространени т.нар. acqui-hires, при които голяма компания купува стартираща компания, най-вече за да наеме нейните служители. Но назначаването на ключови лица от стартъп и получаването на неговата технология в замяна на лицензионна такса е необичайно. Структурата дава на купувачите повечето от това, което им е необходимо, без да се налага да получават разрешение от правителството.

WSJ съобщава, че Федералната търговска комисия на САЩ проучва както сделката на Amazon с Adept, така и тази на Microsoft с Inflection, за да провери дали някой от купувачите е структурирал споразумението, за да избегне одобрението на правителството.