Компанията майка на Google - Alphabet - е в напреднали преговори за придобиване на стартъпа за киберсигурност Wiz за около 23 млрд. долара, съобщава пред Reuters източник, запознат с въпроса. Сделката ще представлява най-голямото придобиване на технологичния гигант досега. Тя се финансира предимно с пари в брой и може да се осъществи скоро, добавя източникът, който говори при условие за анонимност.

Wiz, основана в Израел и със седалище в Ню Йорк, е един от най-бързо развиващите се софтуерни стартъпи в световен мащаб, предоставящ базирани в облака решения за киберсигурност с откриване на заплахи и реагиране в реално време, задвижвани от изкуствен интелект.

Ако Alphabet направи придобиването, това ще бъде рядък пример за опит на голяма технологична компания да осъществи мегасделка на фона на засиления регулаторен контрол върху сектора под ръководството на президента на САЩ Джо Байдън. През последните години регулаторните органи на САЩ изразяват все по-голямо нежелание големите технологични компании да се разрастват чрез придобивания.

Wiz генерира около 350 млн. долара приходи през 2023 г. и работи с 40% от компаниите от класацията Fortune 100, според нейния уебсайт. Наскоро тя набра 1 млрд. долара в частен кръг на финансиране, който я оцени на 12 млрд. долара.

Wiz работи с множество доставчици на облачни услуги, като Microsoft и Amazon, и причислява към клиентите си компании от Morgan Stanley до DocuSign. С 900 служители в Съединените щати, Европа, Азия и Израел, Wiz по-рано заяви, че планира да добави 400 служители в световен мащаб през 2024 г.

Наскоро Alphabet реши да не предприема поглъщане на софтуерната компания за онлайн маркетинг HubSpot.

Иначе тази година започна с вълна от технологични придобивания. През януари компанията за софтуер за проектиране Synopsys се съгласи да купи по-малкия си конкурент Ansys за около 35 млрд. Същия месец Hewlett Packard Enterprise сключи сделка за закупуване на производителя на мрежово оборудване Juniper Networks за 14 млрд. долара.

По данни на Dealogic през първата половина на годината най-голям дял от сливанията и придобиванията са именно в областта на технологиите - над 42% на годишна база или 327,2 млрд. долара.