Невъзможността на Вашингтон да ратифицира ключово споразумение, изработено от над 140 държави, може да доведе до данъчна война между най-богатите от тях.

Това ще засегне в най-силна степен технологични гиганти като Google, Apple, Meta и Amazon, съобщава CNN.

Откъде започва всичко?

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) работеше години наред за договаряне на споразумение, което да затвори вратичките, позволяващи на големите мултинационални компании да избягват плащане на данъци в размер на 240 млрд. долара годишно.

През 2021 г. ОИСР излезе със споразумение, което беше подписано от всички страни.

Наречено реформа по "Стълб 1", то предвиждаше да се изисква от компаниите да плащат данъци в страната, в която печелят, независимо дали имат седалище там или не.

Първи стълб първоначално трябваше да се съсредоточи върху компании с консолидирани приходи от минимум 21,5 млрд. долара и нетна печалба над 10% (съотношение между печалбата преди данъчно облагане и приходите).

Предвидено беше да се използва формулен подход за разпределяне на процент от печалбата между всяка юрисдикция.

Първият стълб следва ефективно да изисква от мултинационалните дружества в обхвата на действие да плащат поне някакъв данък на пазарите, с които взаимодействат, гласи текстът в споразумението, по което ОИСР и членуващите страни работиха над десетилетие.

Какъв е проблемът?

Реформата по "Стълб 1" трябваше да бъде ратифицирана до 30 юни. Това обаче не се случи.

Въпреки че администрацията на президента Джо Байдън подкрепя плана, републиканците в Сената са против него, а това попречи на САЩ да ратифицират споразумението. ("Съгласно Конституцията на САЩ данъчните договори изискват съгласието на Сената, като за одобрението им е необходимо мнозинство от две трети от гласовете", според уебсайта на Финансовата комисия на Сената).

Междувременно бившият президент Доналд Тръмп посочи, че няма да подкрепи реформите, ако бъде избран отново в Овалния кабинет през ноември тази година.

Други държави не желаят да се съобразят с това. Канада въведе местен данък върху най-големите технологични компании – нещо, което договорът на ОИСР се опитваше да избегне.

Нова Зеландия също заяви, че ще въведе собствен данък върху дигиталните услуги за големите мултинационални компании от 2025 г.

Манал Коруин, директор на Центъра за данъчна политика и администрация на ОИСР, заяви, че преговорите все още продължават.

"Страните все още са на масата, именно защото постигаме напредък. С настъпването на тези етапи, независимо дали ще приключим успешно до дадена дата или не, ние се приближаваме до финалната линия. Затова ангажиментът остава твърд и сме оптимисти, че може да се постигне окончателно споразумение."

Какво значи това?

Ако не се стигне до глобално споразумение, някои страни ще започнат да се конкурират за приходите на големите мултинационални компании, като намаляват данъците в така наречената "данъчна война".

Това означава също, че големите технологични компании ще трябва да се борят с непоследователни данъчни закони, тъй като националните данъци се увеличават.

"Когато компаниите се чувстват сигурни и могат да предвидят накъде върви политиката и какви ще бъдат глобалните финансови перспективи в обозримо бъдеще, те са много по-уверени в инвестициите", коментира Меган Фанкхаузър от Съвета на индустрията за информационни технологии, група, представляваща технологичния сектор.

Ако данъчното облагане и глобалната политика спрямо дигиталните компании са "несигурни, непредсказуеми и нестабилни", те може да не искат да "правят инвестиции, да допринасят за икономическия растеж и да създават и запазват работни места", допълва Фанкхаузър.

Какво предвижда "Стълб 2"

Споразумението на ОИСР има и т.нар. "Стълб 2", който предвижда въвеждането на глобален минимален данък.

Това означава минимална ефективна данъчна ставка от поне 15%, изчислена въз основа на специфичен набор от правила.

Групите с ефективна данъчна ставка под минимума във всяка конкретна юрисдикция ще бъдат задължени да плащат допълнителен данък в мястото на главното си управление или в мястото на други свързани лица.

Данъкът ще се прилага за групи с приходи от поне 810 млн. долара, което го прави много по-широко приложим от "Стълб 1".