Германия подкрепи преразглеждането на данъците върху вноса в Европейския съюз, което може да сложи край на освобождаването от мита на евтини пратки, помогнало на онлайн търговците на дребно Shein и Temu да завладеят сериозен пазарен дял със своите дрехи, аксесоари и джаджи, произведени в Китай.

Критиците на Shein и Temu в САЩ вече се оплакаха, че те използват освобождаването от данък върху вноса там, за да подбиват цените на конкурентите си и да избягват митническите проверки на продуктите си. Тази практика помага на двете компании да предлагат на купувачите по целия свят множество евтини стоки – от рокли за 15-20 лева до смарт часовници за 50. В момента Shein засилва подготовката си за листване в Лондон, след като опитът да направи това в Ню Йорк срещна отпор от американските законодатели.

Съгласно действащите разпоредби на ЕС пакетите, закупени онлайн от страна извън ЕС, не подлежат на облагане с мита, ако стойността им е под 150 евро. Но основната асоциация на търговците на дребно в Германия, Handelsverband Deutschland (HDE), лобира пред германското правителство да подкрепи промяна на този регламент, заявявайки, че освобождаването е насърчило огромното увеличение на малките пратки, влизащи в ЕС от онлайн платформи като Shein и Temu, и че митническите органи нямат капацитет да проверяват дали всички продукти отговарят на правилата на блока.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер „даде сигнал, че Германия ще подкрепи премахването на ограничението за безмитна търговия до 150 евро на европейско равнище“, разкриват от HDE пред Reuters.

Министерството на финансите на Германия коментира, че приветства факта, че Европейската комисия е представила „предложения за адаптиране на европейското митническо законодателство към предизвикателствата на електронната търговия“, като се позова на по-широк план за реформа, който включва прекратяване безмитната търговия.

В отговор на запитване от информационната агенция Shein заявява: „Стремим се да спазваме всички съответни местни закони и разпоредби на държавите, в които работим, включително във връзка със спазването на митническите и данъчните разпоредби. Противно на някои разпространени погрешни схващания, ние поддържаме достъпни цени благодарение на нашия технологичен бизнес модел по заявка и гъвкава верига за доставки.“

Другият водещ играч на терена на бързата мода Temu, собственост на китайския онлайн търговец на дребно Pinduoduo Holdings, също отрича растежът му да се дължи основно на политиката за безмитна търговия.

„Основните фактори, които стоят зад бързото ни разрастване и приемане на пазара, са ефективността на веригата за доставки и оперативните умения, които сме култивирали през годините“, посочва говорител на Temu.

ЕС обсъжда премахването на ограничението като част от проект за митническа реформа, предложен от Комисията през май 2023 г. Европейският парламент одобри законопроекта за митническа реформа при предварително гласуване през март, но той ще бъде оценен допълнително след европейските избори в началото на юни, когато ще има нов парламент.

Промишлената асоциация Ecommerce Europe, чиито членове са Amazon и eBay, акцентира, от своя страна, че премахването на безмитното ограничение ще увеличи търговските търкания и може да доведе до ответни мерки от страна на ключови търговски партньори като САЩ.

Два милиарда пратки с декларирана стойност под 150 евро ще пристигнат в ЕС от външни държави през 2023 г., според Комисията, която твърди, че „огромните обеми на електронната търговия поставят на изпитание възможностите на митниците“. От ЕК отбелязват също така, че освобождаването от данък върху вноса насърчава продавачите да разделят пратките и че до 65% от тях са подценени, за да се използва данъчното облекчение.

Shein е категорична, че прави съответните декларации и плаща необходимите данъци за поръчките, изпращани до клиенти в Европа, включително съответните мита за тези на стойност над прага от 150 евро.

Temu също е категорична, че не разделя пратките, за да заобиколи митническия контрол и не подава неверни декларации.