Исландия, известна като страната на огън и лед, е поредната европейска дестинация, която предприема по-строги мерки срещу свръхтуризма.

Държавните власти искат страната да бъде интересна за чуждестранни посетители, но това да не се случва за сметка на месните жители и околната среда, пише CNBC.

"Все още се опитваме да оформим системата на данъчно облагане за туристическия сектор", коментира премиерът Бярни Бенедиктсон.

"Бихме искали да се ориентираме към система, при която потребителят плаща. Така ще можем да контролираме трафика. В разгара на търсенето бихме могли да имаме по-високи такси и да ги променяме както в рамките на деня, така и в различните сезони на годината. Но това все още е в процес на разработване", допълни той.

В началото на годината правителството на Исландия възстанови т.нар. туристически данък, за да набере средства за програми за устойчивост и да намали въздействието на масовия туризъм върху околната среда.

Данъкът, който беше спрян по време на пандемията се прилага като номинална такса от 600 исландски крони (4,34 долара) за хотелски стаи, като различни разходи се прилагат и за къмпинги, мобилни къщи и круизни кораби.

Бенедиктсон определи повторното въвеждане на туристическия данък като "важно решение" за страната. Въпреки това той смята, че правителството трябва да направи повече, за да намери правилния баланс.

Като ръководител на исландската дясна Партия на независимостта, подкрепяща бизнеса, Бенедиктсон замени Катрин Якобсдотир на премерския пост в началото на април. Преди това той беше министър-председател през 2017 г.

Вторият мандат начело на страната идва в момент, когато тя се бори с рязко покачващи се лихвени проценти, висока инфлация и поредицата от вулканични изригвания.

Миналия месец вулканът в югозападната част на Исландия изригна за пети път от декември, изхвърляйки лава, която отново застраши крайбрежния град Гриндавик.

Сеизмичната активност наложи и евакуацията на един от най-посещаваните обекти - геотермалния курорт "Синята лагуна". Оттогава лагуната отново е отворена за туристи, след като властите заявиха, че изригването се е стабилизирало.

Туристическият сектор на Исландия се възстанови след спада по време на пандемията, отбелязва CNBC. Страната, чието население е около 383 000 души, очаква да приеме 2,3 милиона посетители тази година, почти 2,4 милиона през 2025 г. и до 2,5 милиона през 2026 г.

Приходите, генерирани от туризма, са все по-важни за нейната икономика. Според статистическата служба на Исландия, която се позовава на предварителни данни за туризма, през 2023 г. секторът представлява 8,5% от БВП. Това е повече от 7,5 % през 2022 г. и надхвърля средните 8,2%, отчетени през периода от 2016 г. до 2019 г.

В перспектива Бенедиктсон заяви, че правителството работи със собствена "проверка на баланса на устойчивостта", за да разработи своята система за данъчно облагане на туризма.

"Ако видим, че околната среда търпи щети от свръхпосещения, трябва да вземем мерки", добави той.

"Опитваме се да следваме показателите и да се уверим, че индустрията се развива в унисон с обществото, но и с природата.", допълни той.