Светът е пълен с безброй красиви места, които би трябвало да бъдат обект на туристическо възхищение по цивилизован начин и от подходящо разстояние.

Но за съжаление, случаят с едно селце на остров Менорка не е такъв.

Бинибека Вел, китно парче земя на испанския остров, е емблематично с белите си къщи и тесни криволичещи улички, подобни на тези в Санторини.

В последните години то е толкова популярно, че на местните жители вече им е писнало от всички туристи, които се стичат там, за да правят снимки.

Броят на посетителите е нараснал до около 800 000 годишно, най-вече между май и октомври. Тази година се очаква броят им да достигне 1 милион туристи, пише TimeOut.

Жителите се оплакват от години, а мерките за справяне с щетите, причинени от туристите, започват през 2023 г. – включително схема, по която на местните се предлагат 15 000 евро за помощ при почистването на боклуците.

Друга ограничителна мярка влиза в сила от този месец, когато туристите ще са приети за обиколки само в периода между 11 и 20 ч.

Пред испанското издание ElDiario.es един от жителите споделя: "Туристите влизат в домовете ни, сядат на столовете, вземат си вещи, катерят се по стените, правят пиянски партита на открито".

Съществуват опасения, че ако не се направи нищо за ограничаване на броя на туристите, това ще продължи да влияе на жителите през летните месеци.

Оскар Монге, който оглавява групата, представляваща 195-те собственици на имоти в Бинибека Вел, заяви, че макар да са загрижени за семействата, чиито хотели, барове и бизнес със сувенири зависят от местния туризъм, сега нямат друг избор, освен да предложат затваряне на достъпа до селото.

От крайбрежието все още ще може да се посещава периметъра на селото, но няма да се влиза във вътрешните улички – а точно там се правят очарователните снимки, които всички искат за Instagram.

"Ако администрацията продължи да не се интересува от нас, през август ще проведем гласуване сред собствениците дали да затворим селото", допълва Оскар.

Селото също така призовава туристите да се въздържат от "влизане в домове" и "катерене по балкони". Искането е придружено от поредица от снимки, на които един турист се е изгленал на стълбище, а друг е седнал на чужд стол пред една от къщите.

Изглежда обаче, че в основата на спора е именно просрочената сделка с местните власти за извозването на боклука. И докато задачата за гражданите беше да помагат с извозването, длъжностните лица се ангажираха с по-добро обучение на екскурзоводите с групи чужденци в района и ограничаване на обществения транспорт за туристи.

Досега споразумението не е подновено. Тъй като и двете страни си прехвърлят вината една на друга, е предвидено да се срещнат през следващите дни.

"Честно казано, отиваме с малка надежда", казва Монге.

Ръководителят на отдела по туризъм към правителството на Менорка, Бегоня Меркадал, не отговори на молбата за коментар. Но в разговор с Eldiario.es тя потвърди, че селото е в правото си да ограничи посещенията.

"Напълно признаваме, че това е частна собственост и следователно, ако искат да я затворят, това е тяхно право", допълва Меркадал.

Дебатът за свръхтуризма се води в цяла Испания и в голяма част от Европа, тъй като местните жители на най-посещаваните дестинации призовават длъжностните лица към повече усилия, когато става въпрос за постигане на баланс между техните нужди и нарастващия брой туристи, допълва The Guardian.