Eйке Шмидт придобива огромна популярност като директор на галерия „Уфици“ – една от емблемите на Флоренция, когато намира начин да се справи с мафията, продаваща билети на завишени цени.

Сега германският историк на изкуството, който наскоро получи италианско гражданство, води друга битка: да бъде избран за кмет на столицата на региона Тоскана.

Кандидатурата му е подкрепена от дясната коалиция на министър-председателя Джорджа Мелони, която залага на това, че може да се възползва от местната слава на Шмид, за да вземе властта в дългогодишната лява крепост, пише Financial Times.

Изглежда, че избирателите са благосклонни към кандидатурата му, като според социологическите проучвания той може да се класира за балотаж на изборите с опонентката на демократите Сара Фунаро.

„Важното е да управляваме общината според корпоративни критерии, без идеология“, заяви наскоро Шмид пред заможни флорентинци, събрали се във вила от XIX в., собственост на един от неговите поддръжници.

Говорейки свободно на италиански език, който по думите му е научил, докато е писал докторската си дисертация в града от 1994 до 2001 г., Шмидт добавя: „Трябва да мислим преди всичко за компетентността“.

Паола Фантачи, 80-годишна флорентинка, която присъства в залата, смята, че Шмид – експерт по покровителите на Флоренция от епохата на Ренесанса, семейство Медичи, и тяхната колекция от миниатюрни скулптури от слонова кост, притежава всичко необходимо, за да помогне на града да се справи с болестите на прекомерния туризъм.

„Обичам този човек – говори толкова тихо, но казва правилните неща“, казва Фантачи. „Флоренция беше едно бижу, когато бях млада - сега не знам как да обясня.“, допълва възрастната жителка.

Но в другия край на града, в работническия квартал Изолото, избирателите са скептични, особено към твърдението на Шмид, че съюзът с десните партии няма да повлияе на подхода му към местните проблеми.

„Той е германец“, казва 80-годишният пенсиониран графичен дизайнер Карло Манучи. „Бих предпочел кмет от Флоренция“, обяснява той и допълва: „Когато си в политиката, е трудно да си аполитичен“.

Резултатите от надпреварата ще имат отзвук далеч извън Флоренция, чийто исторически център – родното място на модерното банкиране и люлката на Ренесанса, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и една от най-големите туристически атракции в Италия.

Градът е сред последните леви бастиони в страната. Загубата му би нанесла сериозен удар на Демократическата партия и нейния лидер Ели Шлейн, която пое ръководството на партията миналата година.

Но мнозина смятат, че Шмид – куратор в други престижни международни музеи, преди да дойде в Уфици през 2015 г., може да е човекът, който да обърне града в полза на коалицията на Джоржа Мелони, осигуряваща доброволци за кампанията му.

Преди вота на 8 и 9 юни социологическите проучвания показват, че Шмидт изостава само с няколко процентни пункта от Фунаро в битката за кметския пост – забележително за град, в който дясноцентристките кандидати рядко са конкурентоспособни.

„Шмидт беше подарък за дясноцентристите: за първи път те намериха интересен кандидат“, казва Доменико Петроло, автор на книгата „Който ме обича, гласува за мен“, посветена на политическата комуникация и допълва:

„Той може да катализира желанието за промяна.“

Но тъй като никой от кандидатите няма да успее да премине прага от 50% за победа на първия тур, Петроло смята, че крайният резултат ще зависи от това дали разединените лявоцентристки партии ще се обединят, за да подкрепят Фунаро на балотаж.

Марияграция Интерно, местен координатор на партията „Форца Италия“ на покойния Силвио Берлускони, е оптимист, че Шмид има шанс да се пребори.

„Флорентинците са уморени - наистина уморени“, казва тя. „Със сигурност ще отидем на втори тур, а след това със съюзите ще видим“.

По време на осемгодишния му мандат в Уфици, който приключи миналата година, Шмидт влезе в заглавията на вестниците, като се бореше с влиятелни търговци, които купуваха билети за галерията на едро, а след това ги препродаваха навън и онлайн с високи надценки.

Той пускаше съобщения със собствения си глас, в които призоваваше посетителите да не купуват от търговците, и заведе съдебни дела срещу уебсайтове, които използваха името на домейна Uffizi, за да имитират официалния сайт.

Не всички обаче всички бяха доволни: той беше глобен от полицията и разкритикуван от настоящия кмет Дарио Нардела за неразрешените си високоговорители.

Самият Шмид казва, че кандидатурата му за кмет е вдъхновена от призиви на жители, които се обръщат към него по улиците. „Бях въвлечен в проблеми, които често бяха на ръба на функциите, които има един директор на музей. Градът не правеше нищо, така че трябваше сам да бъда по-активен“.

Ако бъде избран, Шмидт обещава по-строго регулиране на бизнеса в центъра, като например самонастаняващите се Airbnb, уличните търговци на храна и мини-маркетите, обслужващи туристите. Той също така иска да привлече посетители извън историческия център.

„Няма да успеем да върнем часовника назад. Но можем да направим нещата по-устойчиви.“, убеден е германецът.

А подобни идеи наистина се харесват.

„Той е новатор“, казва 33-годишният Матиа Манини, който управлява бизнес за дистрибуция на храни. „Идеите му са напълно освободени от политика, наистина мисли за конкретни неща, като предприемач.“

Други не са толкова сигурни. „Да ръководиш град като Флоренция е трудно“, казва 75-годишният пенсионер Валфридо Барси. „Всички искат да бъдат в политиката, но нямат основни познания за това.“

Ако загуби, Шмид казва, че има план Б. Той е назначен за директор на музея Каподимонте в Неапол, чиито проблеми са противоположни на тези на Уфици.

„Във Флоренция има огромно търсене и недостатъчен капацитет, но Каподимонте - дори италианците не знаят за него“, казва германският претендент за кмет в Италия.