Международният валутен фонд (МВФ) отправи строго предупреждение към Италия, като подчерта необходимостта от бързи и решителни фискални реформи за справяне с нарастващия публичен дълг на страната.

В заключителното си изявление след консултативната мисия за Италия по член IV за 2024 г. МВФ отбеляза, че италианската икономика е демонстрирала устойчивост, като се е възстановила от двойното въздействие на пандемията и нарастващите цени на енергията.

Това възстановяване се дължи до голяма степен на съживяването на туризма и на значителната политическа подкрепа, отбелязва Euronews.

Мисията на МВФ, ръководена от Рейчъл ван Елкан, обаче подчерта спешната необходимост Италия да извърши по-бързи от планираните фискални корекции, за да осигури дългосрочна устойчивост на дълга и да засили икономическата устойчивост.

Италианската икономика е показала устойчивост, възстановявайки се от последиците от пандемията и последвалите сътресения в цените на енергията, благодарение на положителното въздействие на възродилия се туризъм и значителната политическа подкрепа, се казва още в оценката на МВФ.

Въпреки това възстановяване растежът на Брутния вътрешен продукт се забавя до 0,9% през 2023 г. и 0,6% на годишна база през първото тримесечие на 2024 г., като за 2025 г. се прогнозира растеж от 0,7%.

Мрачни фискални перспективи

МВФ изтъква, че експанзивните фискални политики са поддържали дефицита и публичния дълг на високи равнища, увеличавайки рисковата премия на Италия и възпрепятствайки инвестициите в частния сектор.

Прогнозира, че публичният дълг ще достигне приблизително 140% от БВП през 2024 г. и се очаква да нараства до 145% от БВП в края на прогнозния период.

"През последните години Италия отбеляза сравнително силно възстановяване, което, заедно с изненадващата инфлация, временно подобри фискалните перспективи. Но занапред динамиката не е благоприятна, като се предвижда икономическият растеж да се забави, а след това да се възстанови, но да остане слаб, като ефективната цена на финансиране на дълга ще се повиши", заяви Витор Гаспар, директор на отдел "Фискални въпроси" в МВФ.

Той отбеляза, че Италия е изправена пред натиск за увеличаване на разходите, подобен на този в други държави, обусловен от застаряването на населението и необходимостта от приоритетни инвестиции в зелени технологии и дигитални и информационни технологии.

Подчерта значението на надеждна и предхождаща фискална корекция, за да може публичният дълг да се насочи към устойчиво намаляване.

По-бърза фискална корекция

МВФ заяви, че "по-бърза от планираната фискална корекция е оправдана", за да се намали съотношението на дълга с висока степен на сигурност и да се минимизират финансовите рискове.

Фискална корекция: Италия трябва да ускори фискалните корекции, като се стреми да постигне първичен излишък от 3% от БВП до 2025-26 г. Това включва прекратяване на неефективни или временни мерки, като например субсидиите за жилищно обновяване и мерките за компенсиране на инфлацията.

Управление на дълга: Натрупаните задължения за данъчни кредити ще увеличат допълнително дълга в следващите години. Очаква се преминаването към касово отчитане на новоразрешените жилищни данъчни кредити, както е предвидено в неотдавнашното законодателство, да спомогне за по-ефективното управление на този проблем.

Структурни реформи: Извършването на структурни реформи за повишаване на производителността е от решаващо значение. МВФ подчертава значението на разработването на следващ средносрочен структурен фискален план, насочен към критичната публична инфраструктура, научните изследвания, иновациите и реформата в образованието.

Устойчивост на финансовия сектор: Италианската банкова система остава стабилна, но трайно високите лихвени проценти и намаляващите ликвидни буфери биха могли да отслабят способността на кредитополучателите да обслужват дълга си. МВФ препоръчва да се използват високите печалби на банките за укрепване на капиталовите буфери и за подобряване на механизмите за отписване и ликвидиране на лошия дълг.

Дългосрочен растеж: Италия трябва да реши структурни проблеми, за да подкрепи дългосрочния растеж. Политиките следва да се съсредоточат върху повишаване на производителността на труда чрез образование и развитие на уменията и преодоляване на инвестиционните различия. Увеличаването на участието в работната сила, особено сред жените, и справянето с ниските нива на раждаемост са от съществено значение за устойчивия растеж.

Рискове от пасивност

МВФ предупреди, че без тези корекции ограниченото фискално пространство на Италия може да се окаже недостатъчно за справяне с потенциални шокове в предлагането или нестабилност на цените на суровините, произтичащи от регионални конфликти или други глобални смущения.

Това би могло да доведе до преоценка на италианските държавни облигации, да изостри динамиката на публичния дълг и да съживи опасенията за връзките между държавата, банките и предприятията.

В заключение, посланието на МВФ към Италия е ясно: необходими са незабавни и решителни действия за преодоляване на фискалната уязвимост на страната.

Изпълнението на препоръчаните фискални корекции и структурни реформи ще бъде от решаващо значение за намаляване на тежестта на държавния дълг и осигуряване на устойчив икономически растеж в дългосрочен план.