Финансовите предизвикателства пред Италия вероятно ще останат без категорично решение и през новата година.

Страната се нуждае от допълнителна работна сила за почти всички отрасли на икономиката, но стремежът за увеличаване на служителите от чужбина вероятно ще бъде възпрепятстван заради все по-нарастващото влияние на крайната десница и правителството на Джорджа Мелони, отбелязва в анализ по темата Euronews.

Забавяне в растежа на БВП

В последната си прогноза Италианската централна банка оценява, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще се забави допълнително през 2024 г. - до 0,6% от 0,7% през 2023 г.

Инфлацията, която влияе пряко и значително върху потребителите, се е смекчила малко, но се очаква отново да нарасне до над 2%.

Базисната инфлация, която изключва енергията и храните, все още възлиза на 3,1 %, според данните, публикувани през декември.

Инфлацията в ЕС и еврозоната поема нагоре през декември, у нас спада Сред страните от ЕС през декември 2023 г. най-ниски годишни нива на инфлация са отчетени в Дания, Италия и Белгия

Мерките, въведени за ограничаване на влиянието на нарастващите цени на енергията - като например 22% ставка на ДДС върху газа се отменят, което води до нов инфлационен скок.

Инвестициите, особено в строителния сектор, рязко намаляха през 2023 г., а според GlobalData тази година ще има допълнителен спад от 8,6%, в комбинация с намаляването на заетостта и разрешителните за строеж.

Анализаторите от Fitch Solutions прогнозират забавяне на потребителските разходи и инвестициите спрямо предходните две години. Очаква се растежът на БВП през 2024 г. да се забави до 0,3%, което е под прогнозата от 0,8%.

Неблагоприятен пазар на труда

Fitch Solutions смята, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази лихвения процент на ниво 4% до октомври, което може да се отрази неблагоприятно на бизнес/производствената активност.

Дилемата на Мелони: Могат ли мигрантите от Африка да решат трудовата кризаМелони дава зелена светлина на стотици хиляди мигранти да работят законно, за да запълнят огромния недостиг на работна ръка в страната

Важно е да се отбележи, че 75,1% от заемите, изтеглени през 2023 г. от домакинствата и предприятията, са т.нар. заеми с плаващ лихвен процент, при които нивото на изплащаната лихва по е променливо, а не фиксирано.

Това означава, че ако лихвените проценти се повишат, тези, които имат кредити с плаващ лихвен процент, ще трябва да връщат повече лихви по тях. Повишената цена на заемите за бизнеса и физическите лица означава, че и двете групи вероятно ще имат по-малко пари за харчене.

Друго възможно въздействие може да бъде върху пазара на труда. Рейтинговата агенция очаква безработицата да достигне 8,5% до края на 2024 г. спрямо 7,6% през второто тримесечие на 2023 г.

Повече натиск върху потребителите

Спадащите нива на заетост и забавящият се ръст на заплатите се очаква да окажат допълнителен натиск върху потребителите и техните разходи.

Например, ако погледнем лихвения процент по ипотечните кредити през август 2023 г., той възлиза на 4,3% спрямо предходните 3%.

Това неминуемо оказва неблагоприятно въздействие върху разполагаемия доход на потребителите.

1 година Мелони на власт: Между икономическите проблеми и личните драмиИкономическото възстановяване след пандемията е в застой, БВП на страната се свива

Климат

Климатичните изменения започват да се усещат все по-силно в страната, особено след катастрофалните наводнения от 2023 г.

Ако тенденцията се запази и през 2024 г., това може да доведе страната до поредица екстремни метеорологични явления, които ще се окажат опасни за нейния социално-икономически пейзаж.

За какво да внимават инвеститорите в Италия на МелониОчакванията са италианската икономика да нараства с 1,1% през тази година и с 0,9% през 2024 г.

Като се има предвид, че втората година на Ел Ниньо обикновено е по-топла от първата, 2024 г. може да донесе климатични предизвикателства за Италия в основните сектори на здравеопазването, енергетиката и храните.

Лидерството на Г-7

Годината започна с поемането на председателството на Г-7 от Италия.

Това може да се окаже едно от основните предизвикателства, тъй като предаването на щафетата от Япония става в ключов момент.

Италия излиза от китайската инициатива „Един пояс, един път“Тя е единствената държава от Г-7, която е част от глобалната инфраструктурна програма на Пекин

При продължаващите национални предизвикателства, като бавния растеж на БВП, имиграционната криза и мекия пазар на труда, глобалният сценарий изглежда мрачен.

Войната между Русия и Украйна продължава, а кризата между Израел и Газа се изостря още повече от противопоставянето в Червено море.