На 25 април Венеция въведе такса за еднодневни посетители.

Пробният период обхваща 29 дни през май, юни и юли - включително почивните дни и официалните празници.

Мярката е въведена, за да се ограничи броят на туристите, които остават само за един ден. Вносителите твърдят, че те носят по-малка икономическа полза за града и причиняват проблеми като пренаселеност.

Въпреки това много жители на Венеция разкритикуваха входния билет като неефективен за контролиране броя на посетителите, като същевременно заявиха, че градският съвет пренебрегва критични теми като жилищния въпрос.

Euronews обобщава какъв е ефектът от таксата месец след въвеждането ѝ.

Сблъсъци, протести и объркване на старта

Въвеждането на таксата на 25 април беше посрещнато с протести от жителите и объркване от страна на туристите.

Едно от основните недоразумения беше, че въпреки че посетителите, резервирали нощувка във Венеция, са освободени от таксата за еднодневни пътувания, те все пак трябваше да регистрират присъствието си в платформата за резервации.

Други посетители смятат, че уебсайтът е труден за навигация, а закупуването на билет е дълъг процес.

Служители на общината бяха на разположение, за да проверят дали туристите са изтеглили своя QR код и да ги насочат към процедурата, ако не са.

Жителите на града протестираха срещу таксата, която според тях няма да има значителен ефект върху намаляването на броя на туристите и избягва решаването на по-основни проблеми като жилищната криза.

Критиците отбелязват, че необходимостта студентите и пътуващите да получат QR код (въпреки че не са задължени да плащат) е непрактична.

Бившият кмет на Венеция Масимо Качиари нарече таксата "абсурдна" и призова туристите да не я плащат, като заяви, че тя противоречи на свободата на движение.

1 милион евро за първите 11 дни

Понастоящем входната такса е 5 евро и се прилага за еднодневни посетители с изключения, включващи жители на област Венето, студенти и деца под 14 години.

През първите 11 дни от въвеждането – от 25 април до 5 май, градът е продал 195 000 билета на стойност 977 430 евро.

Сумата значително надхвърли очакванията, но все още е по-малка от разходите за създаване на системата за онлайн резервации, информационните кампании и проверките на билетите - 3 млн. евро според вестник Corriere della Sera.

След изтичане на пробния период таксата може да бъде увеличена на 10 евро на ден. Предвидени са и глоби в размер до 300 евро за тези, които се опитат да влязат в града без билет.

Туристите не намаляват

Досега пилотният проект не е довел до намаляване на броя на туристите. Един от градските съветници на Венеция нарече мярката провал.

"Мярката за входния билет във Венеция се провали с гръм и трясък, защото числата показват, че билетът по никакъв начин не е намалил потока или забавил пристиганията, а напротив, те са числено по-добри от предишните години", заяви Джовани Андреа Мартини от групата на градския съвет "Всички заедно" на пресконференция тази седмица.

На 19 май 2024 г. са регистрирани 70 000 влизания, докато миналата година на 2 юни, национален празник в Италия, са регистрирани 65 000.

"Днес градът е затворен поради политическата воля на администрацията, която с тази мярка е донесла някакви пари, но не е спасила душата на Венеция", добави Мартини. "Венеция е разрушена, защото е изоставена или по-скоро използвана само за привличане на пари."

Как да влезете гратис във Венеция

В някои сайтове се появиха статии как посетителите могат да избегнат плащането на новата такса.

Британското издание The Guardian отбелязва, че привържениците на футболния отбор на Венеция могат да посещават мачове без да плащат 5 евро.

Посетителите, поканени от жители на града, които им предоставят код, са освободени от таксата. Според информацията някои активисти са създали неофициален уебсайт, за да улеснят споделянето на кодове за приятели на туристите, пътуващи за един ден.