Сексистки скандал разтресе политическия елит в Италия.

Министър-председателят Джорджа Мелони обяви в социалните мрежи, че се е разделила с дългогодишния си партньор Андреа Джамбруно.

Причината – сексистки коментари на телевизионния журналист в и извън ефир.

"Връзката ми с Андреа Джамбруно, която продължи почти 10 години, приключва тук", написа Мелони в официалните си профили. "Пътищата ни се разминаваха от известно време и дойде време да го призная", добави тя.

"Благодаря му за прекрасните години, които прекарахме заедно, за трудностите, през които преминахме, и за това, че ми даде най-важното нещо в живота ми, а именно дъщеря ни Джиневра", пише още Мелони.

Двойката има 7-годишна дъщеря, отбелязва CNN.

Раздялата идва в момент, когато 46-годишният министър-председател празнува първата си година на поста начело на дясно коалиционно правителство, което защитава традиционното семейство като една от отличителните черти на своята политика, допълва Reuters.

Андреа Джамбруно е водещ на новинарска програма, излъчвана от Mediaset, част от медийната група MFE, собственост на наследниците на покойния Силвио Берлускони, бивш министър-председател и политически съюзник на Мелони.

Тази седмица друго предаване на Mediaset излъчи скандални откъси с негово участие извън ефира на предаването му, от които се вижда, че той използва нецензурни изрази и се опитва да флиртува с колежка.

"Защо не се запознах с теб преди?", казва той.

Партньорът на Мелони пита дали може да "докосне пакета си", докато говори с колежки и кани жена да участва в тройка с него.

Телевизионният журналист вече беше подложен на сериозни публични критики след коментари за оневиняване на мъже, извършили групово изнасилване, припомня CNN.

С проявите си водещият предизвика поредица от политически неудобства за Мелони, включително след като сравни миграционния поток към Европа с придвижването на стада добитък, припомня Politico.

Самата Мелони заяви, че не бива да бъде съдена за коментарите, направени от партньора ѝ и че в бъдеще няма да отговаря на въпроси за поведението му.

Любовта между Мелони и Джамбруно пламва през 2015 г. на снимачната площадка на телевизионна програма. Тогава той е сценарист на предаването, а бъдещият премиер на Италия е гост.