Джеф Безос често се появява на първите страници заради големите си покупки - от имение за $165 млн. в Лос Анджелис и имот за $177 млн. в Маями до яхта за $500 млн.

И все пак най-големият подем на милиардера в последно време може би е в областта на изкуствения интелект чрез семейния му фонд.

Според данни на CNBC от FINTRX, платформа за разузнаване на частното богатство, всички инвестиции, направени тази година от семейния офис на Безос - наречен Bezos Expeditions - са в изкуствен интелект. Въпреки че не се разкриват инвестираните суми, Bezos Expeditions е участвал в кръгове на финансиране на обща стойност над $1 млрд.

През януари основателят и изпълнителен председател на Amazon инвестира в кръг Б на стойност $73,6 млн. на Perplexity AI, търсачка, задвижвана от изкуствен интелект. През април той инвестира и в последващ кръг на стойност $63 млн.

Стойността на януарското вложение на Bezos Expeditions вероятно се е удвоила до април, тъй като компанията твърди, че оценката ѝ е нараснала до между $2,5 и $3 млрд.

През февруари Bezos Expeditions инвестира в Figure AI - компания за хуманоидни роботи, която е също така подкрепена от Nvidia и Microsoft. Общият размер на рисковия кръг възлиза на $675 млн.

През юли той участва в кръг А за $300 млн. в компанията Skild AI, която е фокусирана върху създаването на системи за изкуствен интелект за машини и роботизирани устройства.

Bezos Expeditions винаги са клонели силно към технологиите. По данни на FINTRX цели 70% от инвестициите на семейния му офис са в този сектор. Следващата по големина категория са потребителските стоки - 16%, следвани от финансовите услуги и производството - и двете по 13%. Но сега основният му фокус изглежда е изкуственият интелект.

В подкаст през януари Безос заяви, че AI моделите са "не изобретения, а открития", които ще имат дълбоко въздействие върху технологиите и промяната.

"Много по-вероятно е тези мощни инструменти да ни помогнат и дори да ни спасят, отколкото да ни разбалансират, наранят и унищожат".

Според доклада на UBS Global Family Office Report изкуственият интелект вече е любимата инвестиционна категория за семейните офиси. Повече от три четвърти, или 78%, от анкетираните планират да инвестират в AI през следващите две до три години - най-много за всяка категория.

Amazon също влага средства в AI. Компанията планира да инвестира повече от $100 млрд. в центрове за данни през следващото десетилетие и вложи $4 млрд. в Anthropic, стартъп за безопасност и изследвания.

Безос наскоро подаде план за продажба на акции, за да разтовари още $5 млрд. от дела си в Amazon през тази година, след като по-рано продаде участие за $8 млрд.