В понеделник американски съдия постанови, че Google е нарушила антитръстовото законодателство, като е похарчилa милиарди долари, за да създаде незаконен монопол и да се превърне в световна търсачка по подразбиране. Това е първата голяма победа за федералните власти, които се борят с пазарното господство на големите технологични компании.

Решението проправя пътя за втори съдебен процес за определяне на потенциални мерки, евентуално включващи разпадане на компанията майка на Google - Alphabet, което би променило пейзажа в света на онлайн рекламата, доминиран от години от Google. Това е и зелена светлина за агресивните антитръстови органи на САЩ, преследващи технологичните гиганти - сектор, който е под обстрела на целия политически спектър.

„Съдът стига до следното заключение: Google е монополист и е действал като такъв, за да запази монопола си", пише окръжният съдия на САЩ Амит Мехта, Вашингтон, окръг Колумбия, цитиран от Reuters.

Причината - Google контролира около 90% от пазара на онлайн търсене и 95% на смартфони.

Фазата на "поправяне на вредите" може да бъде продължителна, последвана от потенциални обжалвания пред Апелативния съд на САЩ, Окръжен съд Колумбия и Върховния съд на страната. Правните спорове могат да продължат до следващата година или дори до 2026 г.

Акциите на Alphabet паднаха с 4,5% в понеделник на фона на широкия спад на технологичните компании, тъй като фондовият пазар в САЩ като цяло се срина заради опасенията от рецесия. През 2023 г. рекламата в Google представляваше 77% от общите продажби на Alphabet.

Компанията майка на търсачката обяви, че планира да обжалва решението на Мехта.

"Това решение признава, че Google предлага най-добрата търсачка, но стига до заключението, че не трябва да ни бъде позволено да я направим лесно достъпна", се казва в изявление на Google.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд нарече решението "историческа победа за американския народ", като добави, че "нито една компания - независимо колко е голяма или влиятелна - не е над закона".

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер коментира, че "решението в подкрепа на конкуренцията е победа за американския народ", като добави, че "американците заслужават интернет, който е свободен, честен и отворен за конкуренция".

Платени милиарди

Мехта отбелязва, че само през 2021 г. Google е платила 26,3 млрд. долара, за да гарантира, че нейната търсачка е по подразбиране в смартфоните и браузърите, и за да запази доминиращия си пазарен дял.

"По подразбиране - това е изключително ценна недвижима собственост", пише Мехта. "Дори ако нов участник на пазара е позициониран от гледна точка на качеството, за да наддава да бъде интегриран по подразбиране, когато споразумението изтече, той би могъл да се конкурира само ако е готов да плати на партньорите си милиарди долари като дял от приходите и да ги обезщети за евентуални загуби за тях в резултат на промяната."

"Google, разбира се, осъзнава, че загубата на неизпълнението би се отразила драматично на крайните резултати. Компанията прогнозира, че обявяването на Safari за търсачка по подразбиране например ще доведе до значителен спад на заявките и милиарди долари загубени приходи", добавя съдията.

Това е първото знаково решение в поредица от дела срещу предполагаеми монополи на големите технологични компании. Делото беше заведено от администрацията на Тръмп и разглеждано от съдията от септември до ноември миналата година.

"Принудителната продажба на бизнеса с търсене ще лиши Alphabet от най-големия му източник на приходи. Но дори загубата на способността да сключва ексклузивни споразумения по подразбиране може да бъде пагубна за Google", обяснява старши анализаторът на Emarketer Евелин Мичъл-Улф, според която продължителният съдебен процес ще забави всякакви непосредствени последици за потребителите.

През последните четири години федералните антитръстови регулатори също така заведоха дела срещу Meta Platforms, Amazon.com и Apple, твърдейки, че компаниите незаконно са поддържали монополи. Всички тези дела започнаха при управлението на бившия президент Доналд Тръмп.

Сенатор Ейми Клобучар, демократ, която председателства подкомисията по антитръстови въпроси на Сенатската комисия по правосъдие, акцентира, че фактът, че делото обхваща различни администрации, показва силна двупартийна подкрепа за прилагането на антитръстовите правила.

"Това е огромна победа за американския народ. Антитръстовото правоприлагане е живо и здраво, когато става въпрос за конкуренция", казва тя. "Google е необуздан монополист."

Когато беше заведено през 2020 г., делото срещу Google беше първият случай от едно поколение насам, в който правителството на САЩ обвини голяма корпорация в незаконен монопол. През 2004 г. Microsoft се споразумя с Министерството на правосъдието на страната заради твърдения, че е наложила своя уеб браузър Internet Explorer на потребителите на Windows.