Най-новите персонални компютри с Windows и функции с изкуствен интелект имат „най-добрите характеристики“ по „всички сравнителни показатели“, заяви наскоро главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Има един проблем обаче: чиповете в сегашните модели са несъвместими с много водещи видеоигри.

Microsoft и нейните партньори тази пролет пуснаха в продажба лаптопи Copilot+, които включват функции като генериране на AI снимки и видеоклипове.

Под капака на новите модели има промяна в хардуера. Вместо чиповете на Intel, които захранват персоналните компютри с Windows от близо четири десетилетия, те използват процесори на Qualcomm, които на свой ред разчитат на британската компания Arm.

Повечето игри за персонални компютри, включително популярните мултиплейър „League of Legends“ и „Fortnite“, са създадени да работят с x86 на Intel - архитектура на чиповете, която от десетилетия е стандарт за много персонални компютри.

За да функционират някои от тези програми в системата на Qualcomm-Arm, те трябва да бъдат пуснати през слой от софтуер, който превежда езика на Intel към този на Arm. Експертите по чипове казват, че този подход не е перфектен и може да доведе до грешки, пропуски или просто до неработещи игри.

Около 1300 компютърни игри са били независимо тествани, за да се провери дали работят на новите компютри на Microsoft, задвижвани от Arm, и само около половината от тях са функционирали безпроблемно, казва пред The Wall Street Journal Джеймс Макуиртър, анализатор в Omdia. Той цитира независим уебсайт, препоръчан от Microsoft за проверка на съвместимостта. Много други по-малко популярни игри не са били тествани.

Компанията потвърди, че някои игри може да не се играят на Copilot+, включително заглавия с високи графични изисквания. Тя заяви, че е „ангажирана с осигуряването на качествено гейминг изживяване“, но засега „играчите, които искат високопроизводително естествено гейминг изживяване, могат да изберат алтернативен модел, оптимизиран за игри“.

Qualcomm имаше подобен коментар, че типът чип, захранващ новите компютри с изкуствен интелект, „понастоящем не се счита за платформа за игри“, но че работи с партньори за подобряване на ситуацията.

Компаниите казаха, че въпреки всичко много игри вече работят с компютри Copilot+, без да изискват преводен слой. По време на индустриално събитие през юни главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон спомена заглавия като „Baldur's Gate 3“,. Въпреки това той отдели по-малко от две минути за видеоигри в края на едночасовата си реч, отбелязва WSJ.

Една от честите причини за проблеми е софтуерът, вграден в някои игри, за да предотврати измамите - съществена функция, добавена към „Fortnite“ и „League of Legends“. Дори ако самата игра може да бъде преведена, за да работи на Arm, софтуерът срещу измама може да е несъвместим.

Qualcomm каза, че работи със създателите на софтуера за борба с измамите, за да оптимизира кода им за по-добра съвместимост, а Epic Games, издателят на „Fortnite“, заяви, че обсъжда въпроса с Qualcomm.

Анализатори твърдят, че проблемът не може да бъде отстранен с бърза софтуерна кръпка поради фундаменталната структура на сегашните чипове Arm-Qualcomm.

Геймърите, които искат да се възползват от функциите на изкуствения интелект на най-новите компютри на Microsoft, вероятно в крайна сметка ще получат удовлетворение, казват експертите, но това ще отнеме известно време. Copilot+ се продава в България на цена от около 3700 лв.

Intel възнамерява да представи свои собствени чипове за персонални компютри с функциите на Copilot+ AI през септември. В този момент геймърите ще могат да купят едно от устройствата на Intel и да избегнат проблема с Qualcomm-Arm.

През 2012 г. Microsoft пусна Windows RT - версия на операционната система, предназначена за Arm-базирани процесори. Тя така и не се наложи, тъй като можеше да работи само със софтуер, специално създаден за Arm, оставяйки зад гърба си десетилетия на Windows. След няколко години Microsoft се отказа.

Серията Mac на Apple е изградена на базата на чипове Arm и също отдавна се бори да спечели разработчиците на игри, въпреки че тя се радва на лоялни последователи сред хората, които не играят. Игрите са само част от по-голямата борба за контрол над персоналните компютри с Windows, в която новаторският екип Qualcomm-Arm се изправя срещу по-опитния Intel.