Kneron, стартъп за чипове с изкуствен интелект, пусна в сряда продуктите си от следващо поколение, за да се възползва от интереса на бизнеса към технологията и да предложи алтернатива на гиганти като Nvidia и AMD. Тайванската компания, която е подкрепена от американския гигант в областта на чиповете Qualcomm и производителя на iPhone Foxconn, представи KNEO 330, своето второ поколение „edge GPT“ сървър.

Терминът GPT, или генеративен предварително обучен трансформатор, се отнася до алгоритми за изкуствен интелект, обучени върху огромни количества данни, които могат да създават текст и изображения. Пример за това е ChatGPT на OpenAI. Много от компаниите, които желаят да използват генеративни функции и приложения на AI, обаче днес разчитат на гиганти като Microsoft и Amazon чрез техните облачни бизнеси. Тези така наречени „хиперскалъри“ купуват огромни количества чипове от компании като Nvidia, за да обучават тези огромни модели на AI в центрове за данни, в които работят сложни сървъри.

Kneron залага на това, че предприятията няма винаги да искат да разчитат на тези облачни гиганти за нуждите си на това поле. KNEO 330 е насочен към тези от тях, които желаят да стартират своите приложения за AI от собствените си помещения, вместо да разчитат на сървъри, разположени на друго място и притежавани от някой от големите играчи в облака.

„Откриваме силна пазарна нужда в големите високотехнологични компании, медицинските центрове и финансовите институции, тъй като те се грижат приоритетно за поверителността си“, казва Алберт Лиу, главен изпълнителен директор на Kneron, пред CNBC преди пускането на продукта. „Те не искат да качват своите данни при OpenAI.“

Лиу смята, че предприятията може да не искат да предоставят данните си на трета страна, за да използват нейните инструменти за изкуствен интелект. Вместо това с технологията на Kneron компаниите могат да създават свои собствени приложения за AI, като използват сървърите си, разположени на място в предприятието.

Обявлението на Kneron идва само дни след като Nvidia и AMD представиха най-новите си чипове с изкуствен интелект, като и двете компании изглежда ще увеличат темпото на пускане на пазара на нови модели. Продуктите на Nvidia и AMD обаче са насочени към огромните центрове за данни на технологичните гиганти, които могат да обучават огромни модели на AI.

В сряда Kneron също така обяви, че най-новият ѝ процесорен чип KL830 ще бъде насочен към нов тип изчислителни машини. Това отправя предизвикателство към компании като Intel и AMD, които произвеждат чипове за персонални компютри. KL830 ще позволи изпълнението на приложения за AI на устройството, вместо да е нужна връзка с интернет. Идеята е, че това ще подобри неприкосновеността на личния живот, тъй като данните не са свързани с глобалната мрежа.