Intel е продала своя дял от 1,18 милиона акции в британския дизайнер на чипове Arm Holdings, става ясно от регулаторна документация, цитирана от CNBC. Това е част от процеса по укрепване на баланса на калифорнийския производител на чипове на фона на силната конкуренция.

Продажбата, оповестена във вторник, вероятно е донесла на Intel близо 147 млн. долара, въз основа на средната цена на акциите на Arm между април и юни. В края на юни компанията разполагаше с парични средства и парични еквиваленти в размер на 11,3 млрд. долара и задължения в размер на около 32 млрд. долара, според последните финансови данни.

Продажбата от Arm идва в резултат на бурен финансов период за производителя на чипове, който преминава през това, което главният изпълнителен директор Пат Гелсингър нарича "най-същественото преструктуриране на Intel след прехода към микропроцесори с памет преди четири десетилетия". В началото на август Intel обяви план за намаляване на разходите на стойност 10 млрд. долара, който предвижда съкращаване на около 15 000 служители, премахване на дивидента за четвъртото фискално тримесечие и намаляване на капиталовите разходи.

В същото време Intel отчете по-лоши от очакваното тримесечни резултати и публикува редуцирани прогнози за текущия период. Резултатите бяха последвани от най-големия еднодневен спад в цената на акциите на Intel от 50 години насам - с 26%.

Компанията за чипове, която както проектира собствени модели, така и ги произвежда, се бори да не изостава от конкурентите си в областта на полупроводниците на фона на задълбочаващата се надпревара, дължаща се на бума на изкуствения интелект. Според Гелсингър последните загуби на Intel са били утежнени от решението да произвежда по-бързо своите компютърни чипове Core Ultra, които са създадени да се справят с натоварванията на AI.

Конкуренти като AMD и Qualcomm също се надпреварват да пускат по-фокусирани върху AI чипове, преследвайки успеха на Nvidia.

Под ръководството на Гелсингър Intel се стреми да развие и своя изпитващ затруднения бизнес за леене на чипове и да си върне пазарния дял, загубен от доминиращата тайванска компания TSMC и южнокорейската Samsung през последните години.

Производителят на чипове, който загуби близо 60% от стойността на акциите си досега през тази година, леко се повиши в следборсовата търговия, според данни на LSEG.

Акциите на Arm се представят добре от първичното публично предлагане през септември 2023 насам, като от началото на годината са се повишили с близо 65%. Японската SoftBank Group има мажоритарен дял в британския дизайнер на чипове.