Във вторник най-висшият съд в Европа отсъди срещу Apple в 10-годишната съдебна битка на технологичния гигант за данъчните му дела в Ирландия, съобщава CNBC.

Решението на Европейския съд идва часове след като Apple представи множество нови продукти, с които иска да съживи своите серии iPhone, Apple Watch и AirPod.

Към момента на публикуване на статията акциите на компанията се понижиха с 1% в предварителната търговия.

През 2014 г. Европейската комисия започна разследване на данъчните плащания на Apple в Ирландия - централата на технологичния гигант в ЕС. През 2016 г. Комисията нареди на Дъблин да възстанови до 13 млрд. евро неплатени данъци от Apple, заявявайки, че технологичната компания е получавала „незаконни“ данъчни облекчения от страната в продължение на две десетилетия.

През 2019 г. Apple и Ирландия обжалваха решението на Комисията, а през 2020 г. Общият съд на ЕС застана на страната на американския технологичен гигант.

Вторият по значимост съд на ЕС отмени решението на Комисията от 2016 г. и заяви, че изпълнителната власт не е доказала, че ирландското правителство е предоставило на Apple данъчно предимство.

Комисията на свой ред обжалва решението на Общия съд, с което изпрати спора в Съда на ЕС.

Делото, което за пръв път започна по времето на отиващия си шеф на Комисията по конкуренция Маргрете Вестагер, подчертава продължаващия конфликт между американските технологични гиганти и ЕС, който се опитва да реши въпроси от защитата на данните до данъчното облагане и антитръстовото законодателство.

Главният изпълнителен директор Тим Кук по-рано отхвърли позицията на комисията като „пълна политическа глупост“. Във вторник компанията заяви, че ЕС „се опитва да промени правилата със задна дата и да пренебрегне факта, че съгласно изискванията на международното данъчно право нашите доходи вече са били облагани с данъци в САЩ“.

Това не е единственият път, в който Apple се оказва под прицела на ЕС. Съвсем наскоро през март Комисията наложи на производителя на iPhone антитръстова глоба в размер на 1,8 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара за разпространение на приложения за стрийминг на музика.

Отделно от това мащабният Закон за цифровите пазари на ЕС принуди Apple и други компании да променят някои от практиките си в Европа. Комисията е започнала различни разследвания срещу други технологични гиганти, включително Apple, Alphabet и Meta.