Антитръстовите регулатори на ЕС приеха ангажименти от страна на Apple да предостави достъп на конкурентите си до своята технология за разплащания, с което беше сложен край на четиригодишно разследване.

Комисията реши да приеме ангажиментите, предложени от Apple.

"Те отговарят на предварителните ни опасения, че Apple може незаконно да е ограничила конкуренцията, когато става въпрос за мобилни портфейли в iPhone", заяви на пресконференция ръководителят на антитръстовото ведомство на ЕС Маргрете Вестагер.

Тя допълни, че Европейската комисия е направила пазарни тестове на ангажиментите на Apple през януари и февруари, за да събере обратна информация за предложенията и да направи оценка.

През 2020 г. ЕС официално започна антитръстово разследване, свързано с Apple Pay, припомня CNBC.

Решението на Apple да уреди антитръстовото разследване на ЕС е рядък ход на компанията, която се противопоставя на надзорния орган на ЕС за защита на конкуренцията.

Понастоящем срещу технологичния гигант се водят три разследвания по Закона за дигиталните пазари във връзка с неговите бизнес практики, отбелязва Reuters.

От разрешаването на казуса са засегнати над 3000 банки и издатели в Европа, които предлагат Apple Pay.

"Отсега нататък конкурентите ще могат ефективно да се конкурират с Apple Pay за мобилни плащания с iPhone в магазините. Така потребителите ще имат по-широка гама от сигурни и иновативни мобилни портфейли, от които да избират", допълни Вестагер.

Apple трябва да изпълни ангажиментите си до 25 юли. Те ще бъдат в сила през следващите 10 години, като EK ще продължи да следи за това.

Ако компанията не се придържа към ангажиментите, може да й бъде наложена глоба в размер до 10% от общия ѝ годишен оборот.

Технологията на Apple "tap and go", наречена комуникация в близко поле или NFC, позволява безконтактни плащания с мобилни портфейли.

Apple заяви, че офертата ѝ ще даде на европейските разработчици възможност да активират в рамките на своите приложения за iOS плащанията с докосване за ключове за автомобили, затворен цикъл на транзит, корпоративни баджове, ключове за дома, ключове за хотел, лоялност/награди на търговци и билети за събития, допълва Reuters.

Още през януари Apple предложи споразумение, което да предотврати налагането на глоба и установяването на нарушения от европейските регулатори.

През март на Apple беше наложена първата антитръстова санкция на ЕС в размер на 1,84 млрд. евро за това, че е възпрепятствала конкуренцията на Spotify и други конкуренти в областта на стрийминга на музика чрез ограничения в своя App Store, припомня още Reuters.