Печелившата сделка на Apple с Google може да се окаже под заплаха, след като американски съдия постанови, че гигантът в областта на търсенето, собственост на Alphabet, има монополни позиции, които е поддържал с огромни суми.

Потенциално средство за защита на Google, за да избегне антитръстови мерки, може да включва прекратяване на споразумението, което прави търсачката ѝ стандартна на устройствата на Apple, предупреждават пред Reuters анализатори от Уолстрийт.

Според представители на Morgan Stanley Google плаща на Apple 20 млрд. долара годишно, или около 36% от приходите си от реклами, за търсене през браузъра Safari. Ако тази сделка бъде отменена, производителят на iPhone може да понесе финансов удар от 4-6% върху печалбата си, изчисляват анализаторите.

Договорката е валидна поне до септември 2026 г. и Apple има право едностранно да го удължи с още две години, според медийни съобщения от май, които се позовават на документ, подаден от Министерството на правосъдието по антитръстовото дело.

"Най-вероятният изход сега е съдията да постанови, че Google вече не трябва да плаща за поставяне по подразбиране на своята търсачка или че компании като Apple трябва проактивно да подканват потребителите да изберат своята платформа за търсене, вместо този избор да изисква промени в настройките", категорични са анализаторите на Evercore ISI.

Акциите на Apple се търгуваха без промяна във вторник. Тези на Alphabet също не регистрираха движение, след като се понижиха с 4,5% през предходната сесия.

"Посланието тук е, че ако имате господстващо положение на пазара с даден продукт, по-добре избягвайте използването на ексклузивни споразумения и се уверете, че всяка спогодба, която сключвате, дава на купувача свободен избор да я замени", обяснява, на свой ред, Хърбърт Ховенкамп, професор по право в University of Pennsylvania.

Със сигурност фазата на "поправяне" може да бъде продължителна, последвана от потенциални обжалвания пред Апелативния съд на САЩ, Окръжния съд на Колумбия и Върховния съд на страната. Съдебните спорове могат да продължат до 2026 г.

Засилване на фокуса върху AI

Все пак, ако обвързването бъде прекратено, Apple ще има няколко възможности, включително да предложи на клиентите си алтернативи като Microsoft Bing на клиентите си или потенциално нов продукт за търсене, задвижван от OpenAI.

Анализаторите са съгласни, че решението ще засили фокуса на гиганта от Купертино към услуги за търсене, задвижвани от изкуствен интелект. Наскоро той обяви, че ще интегрира чатбота ChatGPT на OpenAI в своите устройства.

В отклонение от ексклузивните сделки, които биха помогнали на Apple да отблъсне регулаторния контрол, компанията разкри също така, че води преговори и с Google за добавяне на чатбота Gemini и планира да направи същото и с други модели с изкуствен интелект.

Едновременно с това Apple обновява Siri с технология за изкуствен интелект, предоставяйки ѝ повече възможности да се справя със задачи, с които в миналото се затрудняваше, като писане на имейли и взаимодействие със платформи за съобщения.

Въпреки че се очаква тези усилия да донесат малко пари през следващите години, те биха могли да помогнат за капитализиране на новата технология.

"Apple би могла да възприеме това като временна неудача, особено след като печели много от сделката с търсачката на Google, но това е и възможност за тях да се насочат към решения с изкуствен интелект в областта на търсенето", казва Гаджо Севиля, анализатор в Emarketer.