Ирландският регулатор за защита на данните наложи на Meta глоба в размер на 91 млн. евро за това, че не е защитила паролите на потребителите.

Разследването е започнало през април 2019 г., след като Meta е уведомила институцията, че по невнимание е съхранявала във вътрешните си системи някои пароли на потребители от социалните мрежи в „обикновен текст“, което означава без криптиране.

Общият регламент за защита на данните на ЕС – GDPR, изисква от компаниите да прилагат подходящи мерки за сигурност при обработката на лични данни, подчертава Euronews.

„Широко разпространено е мнението, че паролите на потребителите не трябва да се съхраняват в обикновен текст, като се имат предвид рисковете от злоупотреби, които възникват от лица, имащи достъп до такива данни.

Трябва да се има предвид, че паролите, които са предмет на разглеждане в този случай, са особено чувствителни, тъй като биха позволили достъп до акаунтите на потребителите“, заяви в изявление Греъм Дойл, заместник-комисар в ирландския регулатор.

Органът представи проекторешение на другите национални надзорни органи на ЕС през юни 2024 г., както се изисква съгласно правилата на ЕС за защита на данните. Не бяха повдигнати възражения относно размера на санкцията.

Това не е първата глоба по GDPR за Meta.

През 2023 г. компанията беше глобена с рекордните 1,2 млрд. евро от ирландския регулатор, че е „продължила да прехвърля лични данни“ на потребители от Европейското икономическо пространство към САЩ, след като върховният съд на ЕС обяви за невалидно споразумение за прехвърляне на данни между ЕС и САЩ поради опасения за наблюдение.

През 2022 г. Meta беше глобена с 265 млн. евро, след като беше установено, че данните на над 533 млн. потребители са изтекли онлайн.