Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е „оказвала натиск“ върху основателя на Facebook Марк Зъкърбърг да „цензурира“ съдържание, свързано с Covid-19.

Това заяви главният изпълнителен директор на компанията майка Meta, като добави, че съжалява за някои от решенията, взети заради исканията на властите.

„През 2021 г. високопоставени служители от администрацията на Байдън, включително Белия дом, в продължение на месеци многократно оказваха натиск върху нашите екипи да цензурират определено съдържание, свързано с COVID-19, включително хумор и сатира, и изразяваха о разочарование от нашите екипи, когато не се съгласявахме“, пише Зъкърбърг в писмо до ръководената от републиканците Комисия по съдебната система на Камарата на представителите.

Писмото беше публикувано на страницата на комисията във Facebook и на нейния акаунт в социалната медийна платформа X. Говорител на Meta потвърди автентичността на писмото пред CNBC.

Зъкърбърг заявява, че решението за сваляне на каквото и да е съдържание е на Meta, но отбелязва, че така нареченият „правителствен натиск е бил погрешен“.

„Съжалявам, че не бяхме по-открити по този въпрос“, допълва той.

NBC News потърси Белия дом за коментар, но не получи отговор. В изявление за Politico от администрацията съобщиха:

„Когато се сблъска със смъртоносна пандемия, администрацията насърчава отговорни действия за защита на общественото здраве и безопасност. Нашата позиция е ясна и последователна: вярваме, че технологичните компании и други участници трябва да вземат предвид ефекта, който техните действия имат върху американския народ, като същевременно правят независим избор относно информацията, която представят.“

Зъкърбърг заяви, че Meta е направила някои избори, които „с помощта на ретроспекцията и новата информация“ технологичният гигант не би направил отново.

„Както казах на нашите екипи по онова време, силно чувствам, че не трябва да правим компромиси със стандартите си за съдържание поради натиск от страна на която и да е администрация в която и да е посока – и сме готови да се възпротивим, ако нещо подобно се случи отново.“

През август 2021 г. от Facebook заявиха, че са премахнати над 20 милиона публикации, свързани с Covid-19, за нарушаване на правилата за съдържание в основната социална мрежа и Instagram.

Същата година Белият дом разкритикува компаниите за социални медии, включително Facebook, че са допуснали дезинформация, свързана с коронавируса, да се разпространи в техните платформи.

Писмото на Марк Зъкърбърг подчертава продължаващия дебат за степента, в която платформите за социални медии трябва да модерират съдържанието.

Зукърбърг обсъди и позицията си относно предстоящия президентски вот в САЩ, като отбеляза, че е направил вноски чрез инициативата „Чан - Зъкърбърг“ за изборната инфраструктура по време на предишния вот. Той заяви, че няма да направи това.

„Целта ми е да бъда неутрален и да не играя роля по един или друг начин“, категоричен е основателят на Facebook.