В четвъртък ирландският орган за защита на личните данни започна разследване на една от системите за изкуствен интелект на Google - нова стъпка в ескалиращата борба на европейските регулатори с технологичните компании.

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) обяви, цитирана от POLITICO, че Google може да не е преценила как и дали събирането на лични данни на европейци за разработването на един от AI моделите ѝ може да застраши основните права и свободи, гарантирани от блока.

Потенциалното нарушение на знаковия правилник на Европейския съюз за защита на личните данни - GDPR, може да доведе до многомилионна глоба в размер до 4% от глобалните годишни приходи на Google.

Проверката идва в момент, в който европейските регулатори, отговарящи за неприкосновеността на личния живот, се намесват в развитието на системите за изкуствен интелект на технологичните компании поради опасения за защита на личнит данни.

Ирландският орган, който контролира много големи технологични играчи, чиито централи в ЕС са разположени в страната, през изминалата година нареди на X, Meta и Google да отложат обучението на своите AI платформи и да спрат да използват някои публични данни европейци.

По-рано този месец X се съгласи да спре да използва публикации на европейските потребители, събрани без тяхното съгласие, след съдебна битка. През юни Meta обяви, че е спряла плана си за събиране на публикации и снимки на европейци заради опасения от страна на регулаторните органи. По-късно компанията коментира, че няма да пусне един от новите си продукти с изкуствен интелект в Европа, позовавайки се на „непредсказуемите“ разпоредби на блока.

Миналата година Google също трябваше да отложи пускането на своя генеративен AI Gemini, известен преди това като Bard. Сега ирландският орган проверява Pathways Language Model 2 (PaLM 2) - модел, използван за генериране на текст на различни езици и кодове.

„Приемаме сериозно задълженията си по GDPR и ще работим конструктивно с DPC, за да отговорим на въпросите им“, акцентира Алекс Макфилипс, говорител на Google.