През миналото десетилетие Oracle пропусна прехода на технологичната индустрия към изчисления в облак и се оказа в ролята на изоставаща компания. Сега бумът на изкуствения интелект ѝ дава нов шанс.

47-годишната компания, която се прочу със софтуера за релационни бази данни, се превърна в атрактивен доставчик на изчислителни облаци за разработчици на изкуствен интелект като OpenAI, което изпрати дългогодишно стагниращите ѝ акции на нови висоти.

Акциите на Oracle са се повишили с 34% от януари насам, изпреварвайки ръста от 14% на Nasdaq и тези на по-големите конкуренти Microsoft, Amazon и Google.

Това е изненадващо съживяване на компания, която мнозина в технологичната индустрия отхвърляха като динозавър от отминалата ера, пише The Wall Street Journal. Oracle изглежда успешно представя на инвеститорите, че се е превърнала в силен играч на четвърто място на пазара на облачни услуги, който се развива благодарение на изкуствения интелект.

Възможно е късното навлизане на компанията в играта да е в нейна полза, тъй като редица от нейните 162 центъра за данни са построени през последните години и са предназначени за разработване на AI модели, известнo като обучение.

Освен това Oracle не разработва свои собствени големи модели, които да се конкурират с потенциалните клиенти.

Компанията се счита за толкова неутрален и незастрашаващ играч, че сега има партньорства с Microsoft, Google и Amazon, които позволяват базите данни на Oracle да работят в техните облаци. Microsoft също така използва своя чатбот с изкуствен интелект Bing на сървърите на Oracle.

Сред другите големи клиенти са xAI и Nvidia. За сключването на тези сделки са помогнали тесните отношения на съоснователя на Oracle и главния технологичен директор Лари Елисън с техните главни изпълнителни директори - Илон Мъск и Дженсън Хуанг.

Компанията изтъкна ползите от разрастващия се бизнес с изкуствен интелект в своите резултати в понеделник, като отчете приходи от облачна инфраструктура, които са се увеличили с 45% спрямо същото тримесечие на миналата година. Резултатите надхвърлиха очакванията и заедно с добрите насоки доведоха до ръст на акциите с 9% в следборсовата търговия.

Елисън заяви по време на разговора, че изграждането на гигантски центрове за данни е „нещо, в което Oracle е доказала, че е много добра. Това е причината да се справяме толкова добре в бизнеса с обучение на изкуствен интелект.“

В скорошен доклад на Morgan Stanley се оценява, че приходите от AI ще се увеличат от 15% през последната финансова година до повече от половината към 2027 г.

„На Oracle се гледа по-скоро като на игра за AI, за разлика от релационните бази данни“, казва пред WSJ Дан Морган, портфолио мениджър в Synovus Trust, който притежава акции на Oracle

Предимството на закъснелия

Компанията възстанови бизнеса си с облачни услуги през 2018 г., след разочароващ старт две години по-рано. Сега тя влива милиарди долари в плана на Елисън за изграждане на още 100 центъра за данни.

Част от представянето на компанията пред клиентите е, че тя не се опитва да им предлага други облачни услуги или патентовани чипове, както често правят по-големите доставчици.

„Те не тестват експериментални неща. Те просто изграждат нещо, което наистина работи“, казва Ник Фрост, съосновател на стартъпа за изкуствен интелект Cohere.

Елисън, който на 80-годишна възраст остава един от най-влиятелните хора в Силициевата долина, играе ключова роля за успеха на компанията. Малко след стартирането на xAI миналата година, той споделя късна вечеря с Мъск и Хуанг в японския ресторант Nobu в Пало Алто, Калифорния, за да договорят сделка за чипове и изчисления в облак.

Nvidia избра Oracle за хостинг на собственото си облачно предложение, което включва най-модерните графични процесори - чиповете, използвани за обучение на моделите на АI. Графичните процесори на Nvidia са дефицитна и много търсена стока в технологичната индустрия.

Бум, който може да отшуми

Анализаторите твърдят, че най-големият риск за Oracle е, че всички разходи за изкуствен интелект, които ще бъдат направени, могат да се окажат преходни.

xAI, един от най-големите клиенти на Oracle в тази област, изгражда свой собствен център за данни в Мемфис, за да обучи следващото поколение на езиковия модел Grok, вместо да използва Oracle.

Много от клиентите на Oracle в областта на изкуствения интелект използват нейния облак, за да обучават своите модели - процес, който включва поглъщане на огромни количества данни, за да се конструира мозъкът на софтуера.

Въпреки че това е скъп процес и добър бизнес за компанията, той е и еднократна сделка. След като моделът е обучен, той може да работи в друг облак. Някои компании може да предпочетат да управляват услугите си с по-големи облачни услуги, които могат да ги продават на по-широк кръг от клиенти.

OpenAI, например, планира да извършва част от работата си по обучението с Oracle, но хоства моделите си ексклузивно в облака на Microsoft.

В понеделник Елисън заяви, че според него търсенето на обучение по изкуствен интелект ще продължи да се увеличава.

„Този бизнес просто се разраства и става все по-голям и по-голям. Не предстои забавяне или промяна.“

Компанията също така залага на това, че зараждащите се взаимоотношения с AI стартъпи и дългогодишните такива с компании, които използват нейния софтуер за бази данни, ще помогнат за задържането им на борда.

Тъй като по-големите конкуренти продължават да изграждат все повече центрове за данни с изкуствен интелект, свръхтърсенето от страна на Oracle може да е спадне. С по-ограничените си ресурси компанията може да се бори и за запазване на технологичното си предимство, което получи чрез късното си навлизане в облака.

„Като се има предвид значителният размер на капиталовите разходи, необходими за ефективна конкуренция в инфраструктурата за изкуствен интелект в дългосрочен план, се чудя дали Oracle може да поддържа това, което считам за преходно лидерство“, посочва анализаторът на Stifel Брад Ребек.